De mooiste net-even-anders-dan-anders kerstfilms

Als het buiten donker is en de wind om het huis waait, wat is er dan fijner om lekker de kaarsjes aan te steken en een sfeervolle film kijken?

De Love Actually’s en Home Alone’s kunnen we zo langzamerhand wel dromen. Maar welke films zijn de moeite waard om eens te kijken, zeker rond Kerst en Oud & Nieuw? Wij verzamelden de mooiste en niet al te bekende (kerst)films voor je!

  1. De moet-je-gezien-hebben-klassieker. Hij staat niet voor niks bijna elk jaar weer geprogrammeerd rond Kerst en Oud & Nieuw: The Sound of MusicDeze heerlijke muzikale film uit 1965 (!?) over de Oostenrijkse familie Von Trapp, is het kijken nog altijd waard. Wij namen de proef op de som en ja hoor: ook kinderen van nu leggen vrijwillig hun i-pad of mobiel aan de kant voor deze hartveroverende oldtimer.  
  2. De stof-tot-nadenken film. Als iets de afgelopen jaren het nieuws heeft bepaald, dan is het wel de vluchtelingencrisis. De Franse film Welcome is een realistisch en hoopvol verhaal over Simon, een zwemleraar uit Calais, die op het punt staat te scheiden van zijn vrouw Marion. Marion werkt als vrijwilliger bij een hulporganisatie de illegalen van eten voorziet en mist moed en bevlogenheid bij haar man. Dan ontmoet Simon de Koerdische vluchteling Bilal.
  3. De het-water-loopt-je-in-de-mond film. Dat de kerstdagen niet om lekker eten en familie draait, weten we. Toch kan een smakelijke culinaire film in dit rijtje niet ontbreken. The Lunchbox is een heerlijke feelgood film die zich afspeelt in India, waarin een vrouw de liefde van haar echtgenoot probeert terug te winnen door hem de heerlijkste lunchgerechten te bezorgen. Helaas voor haar (of niet?) belanden haar culinaire hoogstandjes per abuis bij een andere man.
  4. De reality-check film. De feestdagen en familie. Dat kan gezellig zijn, maar ook zeer ingewikkeld. De Franse film Un Conte de Noël legt alle kleine en grote gedoetjes die in families kunnen spelen pijnlijk bloot. Ter relativering van alle mierzoete commercials met alleen maar pais en vree… Met een prachtige rol van Catherine Deneuve.
  5. De altijd-goed film. Deze documentaire/film is een hartverwarmend pareltje. In Etre et Avoir volgen we de leerlingen van een klein Frans dorpsschooltje. De bevlogen onderwijzer Georges Lopez runt in zijn eentje de hele school van dertien leerlingen. De camera volgt een paar kinderen, onder wie de ondeugende Jojo waar je als kijker direct een zwak voor krijgt.
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief