Blijven of weggaan

Een paar weken geleden brachten de Britten hun stem uit: blijven of weggaan, dat was de vraag. Die keuze viel velen van hen zwaar. Eenzelfde soort vraag kun je jezelf stellen als het gaat om de kerk: waarom zou je erbij willen horen? Is een ‘exit’ niet een stuk simpeler?

Brexit

Het blijft een gekke gewaarwording: het land waar ik in de afgelopen jaren een tijd mocht wonen, wil blijkbaar helemaal niet zoveel hebben van Europese eenheid. Ik voelde me er heel welkom, juist ook in het noordoosten waar nu zovelen leave hebben gestemd.

Toch doet dat niets af aan de gastvrijheid en de vriendelijkheid van veel mensen daar – ook van hen die voor een Brexit hebben gestemd. De afgelopen tijd merkte ik steeds meer dat velen van hen de keuze vooral ontzettend moeilijk vonden en de gevolgen niet konden overzien. En ja, hoe kies je dan?

Twee uitersten

De keuze was zwart-wit, ja-nee, remainleave. Als je écht moet kiezen tussen twee uitersten, dan valt dat in veel gevallen nog niet mee. Vaak is er voor beide kanten wel wat te zeggen. Je hebt wel een voorkeur voor het ene, maar om het andere nu definitief in de prullenbak te gooien… liever kies je dan het één, en laat je het ander nog even op zolder staan. Voor de zekerheid, je weet maar nooit.

Een lompe organisatie

Met de kerk is dat soms ook zo. Je kiest liever niet voor 100% leave, want het is fijn om ergens bij te horen en om te voelen dat er mensen om je heen staan. Maar om nou te zeggen dat je volledig ‘ja’ tegen de kerk kunt zeggen, dat is wel weer het andere uiterste. De kerk is soms zo’n lompe, grote organisatie waarin mensen het maar moeilijk met elkaar eens worden en veranderingen moeizaam tot stand komen. Het lijkt de EU wel…

Samen optrekken

Toch zou ik zelf niet zo gauw voor leave kunnen kiezen. De EU en de kerk lijken voor mij wel een beetje op elkaar: ze zijn allebei niet ideaal en het blijft dikwijls krakkemikkig mensenwerk, maar wat is het goed om samen op te trekken. Dat betekent samen fouten maken, maar ook samen groeien en zoeken naar een hoger plan.

Heb jij wel eens voor een moeilijk dilemma gestaan? Hoe ga jij daarmee om, zo’n keuze tussen twee uitersten?

Afbeelding: Mike Shaver

5 reacties op “Blijven of weggaan
  1. Mar schreef:

Ik heb zelf wel de keuze weggaan gemaakt, achteraf krijg ik nooit meer reacties dus ik denk wel dat ik weinig aansluiting had..al deed ik ook nog een tijd actief mee..en gaf ik mijn bijdragen..

• Lianne Post schreef:

Hallo Anoniem, wat jammer dat je verder niets meer gehoord hebt vanuit je gemeente. Hoe was het voor je om die stap te nemen?

• Mar schreef:

Een mens is dan wel teleurgesteld, in de mensen van de Kerk, in jezelf omdat je weet dat je voorouders nooit weg zouden zijn gegaan..je voelt niet meer hetzelfde, je bent het kwijt..
        En ik heb me voorgenomen oog te hebben voor mensen, als ik iets opmerk er aandacht aan geven, al is het maar dat alleen en ik merk dat dat soms toch wat betekent voor hen, al blijft het maar bij een praatje op straat..Daar had ik zelf ook op gehoopt maar niet gekregen..

• Lianne Post schreef:

Mooi hoe je dat nu zelf toepast, om oog te hebben voor de ander. Daarmee beteken je soms meer dan je voor mogelijk houdt! Ik wens je toe dat jij dat zelf ook mag ervaren, dat mensen aandacht voor je hebben. In je eigen omgeving, maar misschien ook bij MijnKerk.nl.

• Mar schreef:

Dank je wel, ik hoop dat mensen die dit lezen ook aandacht houden voor ” leavers”. Vaak is er veel aandacht voor projecten in verre oorden en nieuwkomers maar diegenen die weggaan worden wel erg snel vergeten..terwijl je er ook niet echt wat aan kan doen als het niet meer op die manier in je hart leeft..