Blijven of weggaan

Een paar weken geleden brachten de Britten hun stem uit: blijven of weggaan, dat was de vraag. Die keuze viel velen van hen zwaar. Eenzelfde soort vraag kun je jezelf stellen als het gaat om de kerk: waarom zou je erbij willen horen? Is een ‘exit’ niet een stuk simpeler?

Brexit

Het blijft een gekke gewaarwording: het land waar ik in de afgelopen jaren een tijd mocht wonen, wil blijkbaar helemaal niet zoveel hebben van Europese eenheid. Ik voelde me er heel welkom, juist ook in het noordoosten waar nu zovelen leave hebben gestemd.

Toch doet dat niets af aan de gastvrijheid en de vriendelijkheid van veel mensen daar – ook van hen die voor een Brexit hebben gestemd. De afgelopen tijd merkte ik steeds meer dat velen van hen de keuze vooral ontzettend moeilijk vonden en de gevolgen niet konden overzien. En ja, hoe kies je dan?

Twee uitersten

De keuze was zwart-wit, ja-nee, remainleave. Als je écht moet kiezen tussen twee uitersten, dan valt dat in veel gevallen nog niet mee. Vaak is er voor beide kanten wel wat te zeggen. Je hebt wel een voorkeur voor het ene, maar om het andere nu definitief in de prullenbak te gooien… liever kies je dan het één, en laat je het ander nog even op zolder staan. Voor de zekerheid, je weet maar nooit.

Een lompe organisatie

Met de kerk is dat soms ook zo. Je kiest liever niet voor 100% leave, want het is fijn om ergens bij te horen en om te voelen dat er mensen om je heen staan. Maar om nou te zeggen dat je volledig ‘ja’ tegen de kerk kunt zeggen, dat is wel weer het andere uiterste. De kerk is soms zo’n lompe, grote organisatie waarin mensen het maar moeilijk met elkaar eens worden en veranderingen moeizaam tot stand komen. Het lijkt de EU wel…

Samen optrekken

Toch zou ik zelf niet zo gauw voor leave kunnen kiezen. De EU en de kerk lijken voor mij wel een beetje op elkaar: ze zijn allebei niet ideaal en het blijft dikwijls krakkemikkig mensenwerk, maar wat is het goed om samen op te trekken. Dat betekent samen fouten maken, maar ook samen groeien en zoeken naar een hoger plan.

Heb jij wel eens voor een moeilijk dilemma gestaan? Hoe ga jij daarmee om, zo’n keuze tussen twee uitersten?

Afbeelding: Mike Shaver