Kiezen: achtbaan of kabelbaan?

“Ik ga als eerste in de Goldrush!” “Echt? Ik wil graag in de Kabelbaan” “Pfff, die is zo suf, nee hoor eerst in die achtbaan die over de kop gaat, dan de wildwaterbaan en ik ga zéker ook nog in de Free Fall! Kom mam!”

Een dagje pretpark

Het is herfstvakantie en met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar, kun je er bijna niet aan ontkomen: een dagje pretpark. We zijn samen met twee bevriende stellen uitgekomen op Slagharen. Een vriendin heeft kortingskaarten, waardoor het nog een beetje te doen is voor een 5-persoonsgezin. (En we hebben bij de kassa nog geluk ook want een andere bezoeker heeft een kaart te veel en geeft ons er één gratis!).

Pretpark als ‘specialisme’

Mijn drie kinderen zijn heel verschillend en dat is overduidelijk te zien in de manier waarop ze zo’n pretpark beleven. De oudste zien we bijna de hele dag niet weer. Niet dat hij nou zo’n durfal is en overal in gaat, maar hij wil weten hoe het hele park er uit ziet. Hij weet ons dat aan het eind van de dag tot in detail te beschrijven. Vooral de artiesten in het park hebben zijn interesse, want dat is wat hij later ook wil gaan doen: entertainen in een pretpark.

Over de kop in de achtbaan

De middelste is de durfal. Het kan niet hard en niet hoog genoeg en het liefst heeft ze dat we overal bij zijn, zodat we zien wat ze allemaal durft. Aan het eind van de dag heeft ze zo ongeveer alle attracties gehad. Ze weet niet wat ze moet kiezen als leukste en meest spannende. Was het nou toch die achtbaan, of misschien de vrije val, waar verder niemand van het gezelschap in durft.

Genieten in de Kabelbaan

De jongste gaat nog het liefst met mij mee en kijkt bij té spannende attracties vanaf de zijkant toe. Wat ze wel durft is in de kabelbaan. Daar kiezen we dus een paar keer voor. En wat genieten we daar van! We zijn in alle rust met zijn tweeën en onder ons voltrekt zich het roerige leven van het pretpark. Het geluid van schreeuwende kinderen, gillende meiden en dreunende muziekboxen horen we alleen nog in flarden. Terwijl we langzaam een eindje boven iedereen door de lucht gaan en van attractie naar attractie ‘zweven’, genieten we ook van de prachtige witte wolkenlucht waar de zon af en toe doorheen piept.

Leven als in een achtbaan of in een kabelbaan

Ik vergelijk mijn leven een beetje met dit pretpark en met de manier van beleven van mijn beide dochters. In de middelste herken ik mezelf heel goed. Ik wilde vroeger ook overal in en het kon me niet gek genoeg. En ik heb in mijn leven heel vaak voor de achtbaan gekozen, tot ik er tollend, overdonderd en misselijk uitkwam. Wat kun je daarna genieten van de kabelbaan.

Misschien heeft het te maken met wat ouder worden, misschien ook met bewuste keuzes die ik nu maak, maar die achtbaan hoeft voor mij niet meer. O, die achtbaan in het pretpark zou ik best nog in willen. Even een keertje proberen, maar de achtbaan van het leven, laat ik graag links liggen. Ik kijk er liever naar vanuit de kabelbaan. Misschien vind je me dan wat ‘zweverig’, maar dat maakt mij niet uit. Ik geniet en als jij geniet in een achtbaan of af en toe een free fall wilt maken, vind ik het prima, maar ik vind meer balans vanaf de zijlijn.

Kiezen

Waar kies jij voor? In het pretpark en in het ‘echte’ leven? Ga je mee in de Roller Coaster van onze maatschappij, of stap je uit en kies je voor je eigen tempo?

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
27 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief