Kiezen: het hoeft niet perfect te zijn

Pizza tonijn of pasta? Zelfs het kiezen van een menukaart bij de plaatselijke Italiaan kan al behoorlijk gecompliceerd zijn. Laat staan de grotere keuzes waar we soms voor staan. Waarom is kiezen zo moeilijk en hoe maak je dan de juiste keuze?

Waarom is kiezen zo moeilijk?

  1. Je bepaalt nu zelf hoe je je leven invult. Vroeger werden keuzes meer voor je gemaakt. Als je vader timmerman was, werd jij dat meestal ook. Ook trouwde je vaak met iemand uit hetzelfde milieu of met hetzelfde geloof. Je bleef vaak wonen in dezelfde woonplaats.
  2. Je hebt niet altijd de tijd en de kennis om de goede keuze te maken. Soms moet je nog veel informatie bij elkaar verzamelen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwe auto. Dat kost tijd. En soms kun je hierdoor gaan uitstellen. Of je hebt geen zin meer om te kiezen.
  3. Je kunt het gevoel krijgen dat het je eigen schuld is als er iets in het leven fout loopt. Dat komt dan omdat je zogenaamde de verkeerde keuze hebt gemaakt. Sommige mensen kunnen hierdoor veel druk voelen.

Kiezen vanuit je gevoel

Hoe maak je dan de goede keuze? Het doet me denken aan een verhaal uit de Bijbel. Samuel moest van God een nieuwe koning zalven en hij zag zeven zonen. Ze waren groot, sterk en knap. Dat zouden best goede koningen kunnen zijn. Maar uiteindelijk koos God David uit als koning. David was nog jong en klein. God kijkt dus blijkbaar niet altijd met zijn verstand. Dan had hij wel naar het uiterlijk van de andere jongens gekeken. God keek in dit geval naar het hart.

Ik mag best eens mislukken

Als ik voor een moeilijke keuze sta, slaap ik er vaak een nachtje over. Zo kom ik dichterbij mijn gevoel en ben ik meer ontspannen. Soms weet ik gewoon echt niet wat de juiste keuze is. Aan alles zitten voor-en nadelen. En dan moet ik maar accepteren dat ik soms achteraf toch spijt kan krijgen van een keuze. Dat ik best eens mag mislukken. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Of wel?

 

 

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
5 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief