Kijk omhoog

Afgelopen week was ik met familie in de nieuwe markthal van Rotterdam. Zelfs de New York Times schreef over de nieuwe aanwinst van de stad. Dat moesten we dus zien.

Het was prachtig. Een echte hal, met een gebogen plafond als een gigantisch kunstwerk van wel 1100 vierkante meter. Afbeeldingen van groente, fruit en bloemen.

Doorlopen
Het was er zo druk dat we in de massa naar binnen schuifelden. Als je al iets had willen kopen, lukte het niet dicht genoeg bij de kraam te komen om af te rekenen. Het had iets treurigs. Mensen hadden hun blik omlaag gericht, op alle dure koopwaar die lag uitgestald. Om mij heen hoorde ik uitspraken als ‘Hier kost een tomaat 1 euro, buiten (op de markt bij Blaak) hebt je daar een kilo voor’. Als je even omhoog keek naar dat kunstwerk, werd je alweer voortgeduwd. ‘Doorlopen’.

Kijken, kijken, niet kopen
Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als er niet een bijnaam voor het nieuwe gebouw was verzonnen: de Koopboog. Die bijnaam zegt heel veel. Het drukt op een cynische manier de hebberigheid uit, het vergapen aan alles wat je direct om je heen ziet. Geen oog voor al het andere om je heen, of datgene boven je. We schuifelen er allemaal begerig langs, de blik omlaag gericht, op het aardse. Het kunstwerk boven ons vergetend. Kijken, kijken, niet kopen. Rotterdamse namen zijn vaak heel recht door zee.

Dubbel gevoel
Het was een dubbel gevoel dat bij mij bleef hangen na ons bezoek aan de Koopboog. Het deed mij denken aan Jezus op het tempelplein. Het plein bij het mooiste gebouw van de stad. Hij veegde het schoon. De mensen waren de essentie vergeten. De blik gericht op eigenbelang, geen oog voor Hem om wie het gaat.
Het is een prachtige hal, met een prachtig kunstwerk. De beste hammen, het lekkerste fruit. Fantastisch. Als stad mag je trots zijn op zo’n mooie hal. Maar als je er eens bent, sta dan stil in de massa en kijk omhoog!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 oktober 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief