MENUMENU

Kijk omhoog

Afgelopen week was ik met familie in de nieuwe markthal van Rotterdam. Zelfs de New York Times schreef over de nieuwe aanwinst van de stad. Dat moesten we dus zien.

Het was prachtig. Een echte hal, met een gebogen plafond als een gigantisch kunstwerk van wel 1100 vierkante meter. Afbeeldingen van groente, fruit en bloemen.

Doorlopen
Het was er zo druk dat we in de massa naar binnen schuifelden. Als je al iets had willen kopen, lukte het niet dicht genoeg bij de kraam te komen om af te rekenen. Het had iets treurigs. Mensen hadden hun blik omlaag gericht, op alle dure koopwaar die lag uitgestald. Om mij heen hoorde ik uitspraken als ‘Hier kost een tomaat 1 euro, buiten (op de markt bij Blaak) hebt je daar een kilo voor’. Als je even omhoog keek naar dat kunstwerk, werd je alweer voortgeduwd. ‘Doorlopen’.

Kijken, kijken, niet kopen
Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als er niet een bijnaam voor het nieuwe gebouw was verzonnen: de Koopboog. Die bijnaam zegt heel veel. Het drukt op een cynische manier de hebberigheid uit, het vergapen aan alles wat je direct om je heen ziet. Geen oog voor al het andere om je heen, of datgene boven je. We schuifelen er allemaal begerig langs, de blik omlaag gericht, op het aardse. Het kunstwerk boven ons vergetend. Kijken, kijken, niet kopen. Rotterdamse namen zijn vaak heel recht door zee.

Dubbel gevoel
Het was een dubbel gevoel dat bij mij bleef hangen na ons bezoek aan de Koopboog. Het deed mij denken aan Jezus op het tempelplein. Het plein bij het mooiste gebouw van de stad. Hij veegde het schoon. De mensen waren de essentie vergeten. De blik gericht op eigenbelang, geen oog voor Hem om wie het gaat.
Het is een prachtige hal, met een prachtig kunstwerk. De beste hammen, het lekkerste fruit. Fantastisch. Als stad mag je trots zijn op zo’n mooie hal. Maar als je er eens bent, sta dan stil in de massa en kijk omhoog!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
15 oktober 2014
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars