Kim Jong-un en Donald Trump: Kan God iets met ze?

Met verbazing volg ik het live-nieuws over de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-Un. Zijn dit vredesduiven? Ik zie ze de hand met elkaar schudden en snel en ogenschijnlijk vriendelijk met elkaar ter zake komen. Maar vredesduiven zijn het niet echt. Nog maar kort geleden scholden ze elkaar uit op een ongekende manier. Ruzies op het schoolplein zijn er niks bij. En nu moeten deze twee troublemakers gaan zorgen voor vrede als troubleshooters?

Doorbraak mogelijk

De tijd zal leren wat deze ongetwijfeld ‘veruit de grootste toenadering in de moderne geschiedenis’ zal opleveren aan vrede voor de wereld. Nee, ik ben daar niet cynisch over. Gek genoeg acht ik het best mogelijk dat deze twee leiders voor een doorbraak kunnen zorgen. Ondanks dat het geen heiligen zijn. En dat versterkt mijn geloof in een God die toch wel doorgaat met het verwezenlijken van het goede voor de schepping.

Wat kan God met Kim en Trump?

Wat kan God doen in een wereld waarin mensen op een onmenselijke manier met elkaar omgaan? Moet Hij dan om Kim en Trump heen? Want laten we wel wezen, Kim Jong-Un is een dictator van het vreselijkste soort. Zijn dictatorschap krijgt deze dagen door al de geheimzinnigheid die eromheen hangt haast mythische proporties, maar het blijft natuurlijke een vreselijke harde moordlustige en meedogenloze beul van zijn eigen volk. Donald Trump mag dan gekozen zijn in een democratische rechtsstaat, zijn wispelturigheid, eigengereidheid en kinderachtige en vrouwonvriendelijke gedrag maken hem niet tot een verbinder.

Moet God ingrijpen?

Laat ik het andersom zeggen: als God moet wachten op goede mensen die de wereld verbeteren, dan kan Hij lang wachten. Macht trekt, corrumpeert en verandert mensen. Ook koning David zag het op een gegeven moment niet meer zo helder en stuurde zijn legerleider de dood in om diens vrouw te kunnen bemachtigen. Maar ik geloof dat God sterker is en machtiger dan onze ego’s en dat Hij ook iets kan veranderen als onze ego’s een verandering in de weg zitten. Niet zondermeer en niet altijd, want wat gebeuren er verschrikkelijke dingen. En wat kan het lang duren, voor een onderdrukt volk, maar ook in een vreselijke relatie of een tirannieke situatie op het werk. Waarom grijpt God niet in?

Moeilijk te geloven

Het is misschien wel een van de moeilijkste vragen in het christelijk geloof: waarom grijpt God niet in? Na de Tweede Wereldoorlog met z’n 6 miljoen dode Joden, zigeuners, homoseksuelen en nog talloze andere verzetsstrijders, militairen en onschuldige burgers, alleen al in ons deel van de wereld, kunnen we nauwelijks meer geloven in een God die zich met de wereld en de wereldpolitiek bemoeit. Velen kunnen daardoor überhaupt niet meer geloven. Hoe kun je geloven in een God die zoiets toestaat?

Instrumenten van vrede

Ik kan alleen maar geloven in God als dit daden van mensen zijn, waar God inderdaad niets tegen doet. Waarom hij dat niet doet vind ik een moeilijke vraag, maar die roept ook een andere vraag bij mij op: waarom doen die mensen dat? Zij zijn verantwoordelijk, God niet! Mensen gaan tegen het visioen van vrede in en de loop van de dingen kan daar maar langzaam verandering in brengen. Maar daar zie ik wel de hand van God in. Als er vrede komt op het Koreaanse schiereiland, dan is dat eerder ondanks dan dankzij Kim en Trump en waren zij de instrumenten van vrede. Omdat vrede altijd sterker is dan oorlog, vrijheid altijd sterker is dan onvrijheid, liefde sterker is dan de haat. Elke dictator komt een keer aan zijn einde. Elke oorlog wordt een keer beëindigd.

“Als er vrede komt op het Koreaanse schiereiland, dan is dat eerder ondanks dan dankzij Kim en Trump en waren zij de instrumenten van vrede. Omdat vrede altijd sterker is dan oorlog, vrijheid altijd sterker is dan onvrijheid, liefde sterker is dan de haat.”

God laat niet los

De geschiedenis zal leren wat deze topontmoeting tussen Trump en Kim de wereld heeft opgeleverd. Ik hoop en bid dat hij de wereld ten goede zal komen. Ik zou zelfs kunnen bidden voor Trump en Kim, dat zij instrumenten van vrede mogen zijn, van een God die nooit loslaat waarmee Hij bij het scheppen van de wereld begon.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
12 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief