Kinderlijk eenvoudig

Geloven is eigenlijk ‘alleen maar’ toegeven dat je het zelf niet kunt. Kinderlijk eenvoudig bijna. Je hoeft ‘alleen maar’ jouw hand in die van Hem te leggen.

Eigen bijdrage
Al is het jaren geleden dat ik deze definitie van ‘geloven’ op catechisatie leerde, ik vond ‘m zo gemakkelijk, dat ik het nooit meer vergeten ben.
Inmiddels ben ik er wel achter dat er niets moeilijker is dan dat ook daadwerkelijk toe te geven. Het zit eigenlijk helemaal niet ín mij. Ik wil het zo graag zelf doen, niet afhankelijk zijn. Een klein (of liever zelfs een groot) steentje bijdragen. Een mooie tegenprestatie neerleggen bij God. Mens-eigen.

Loslaten
Ik moet er aan denken als ik mijn zoon uitzwaai. Hij gaat een paar dagen op kamp met zijn klas. Als ik zijn stralende koppie zie achter het raam van de bus, weet ik dat hij een heerlijke tijd tegemoet gaat. Maar toch… Ik heb stiekem best moeite om hem te laten gaan. Hij heeft diabetes en moet een paar keer per dag insuline spuiten. Gelukkig gaat zijn vader met hem mee, dus het kan bijna niet fout gaan. Maar ondanks het feit dat ik dat weet, kost het me moeite om de zorgen voor hem helemaal over te geven. Moeders-eigen, waarschijnlijk.

Geslaagde test
Een paar dagen later sta ik hem op te wachten; hij is weer terug en heeft het geweldig gehad. Mijn man knikt me geruststellend toe. Met een lach hoor ik hun enthousiaste verhalen aan. Het is mooi geweest, een goede test voor mijn zoon én mij. Beide hebben we hem glansrijk doorstaan. Mij is het wonderwel gelukt om het los te laten en het was eerlijk gezegd best prettig en rustig, een paar dagen zonder zorgen.

Rust
Waar komt dat dan toch vandaan, dat koppige trekje? Wat houdt me nou iedere keer tegen om die uitgestoken hand vast te pakken, die hulp dankbaar te aanvaarden? Gewoon te accepteren dat ik het werkelijk alleen niet red? Niemand zit te wachten op mijn tegenprestatie en God al helemaal niet; Hij wil mijn vertrouwen, mijn hart. Hij belooft zelfs dat, als ik al mijn zorgen bij Hem neerleg, Hij mij rust zal geven*.
Rust, heerlijke rust in de hectiek van elke dag. Dat is toch iets waar iedereen, zelfs de koppige ezel die ik ben, diep in zijn hart naar verlangt?! Nou dan…

*Matt. 11 : 28 Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.

9 comments on “Kinderlijk eenvoudig
 1. Avatar Sabien schreef:

  Hoe herkenbaar, je weet dat je die hand moet grijpen, maar ja het aardse loslaten! Het is een proces , op een gegeven moment gaat het vanzelf en dan kom je een hobbel tegen en even is het gevoel er weer! Losgelaten ! Maar dan grijp je Zijn Hand weer!

  • Avatar irma schreef:

   Ja, zo is het, Sabine, net een cirkeltje,waarin je alleen uit kunt komen als je Zijn hand nooit meer loslaat. Dank voor je reactie!

 2. Avatar Conny Hoogendoorn schreef:

  Hoe treffend verwoord, Irma. Ik herken mezelf erin.
  Vergat ik maar niet zo vaak dat ik het niet alleen kan.
  Mooie blog!

 3. Avatar Truus schreef:

  Hoe makkelijk vergeten wij die uitgestoken hand als het goed met ons gaat maar als er een dag van van verdriet of eenzaamheid is zijn we weer zo blij dat die uitgestoken hand kunnen pakken en bij hem mogen schuilen terwijl ik dit tik hoor ik een mooi bijbels lied het maakt me blij mijn dag kan niet meer stuk.

  • Avatar Irma schreef:

   Beste Truus, wat mooi om te horen dat deze blog mocht bijdragen aan een mooie dag. Ik ben reuze benieuwd naar dat lied…

   • Avatar Truus schreef:

    Irma dat lied wil graag met je delen ik heb het ook aan Dominee Fred gestuurd in de hoop dat dat op Vrijdag word gedeeld met degene die mijn kerk.nl bezoeken,nu de titel voor jou,
    Healing is in Your Hands gezongen door Petra Christian.
    Gr Truus.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 oktober 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief