Klaar voor de Start

Daar sta ik weer, in het startvak van een hardloopwedstrijd. Gemoedelijke, ontspannen sfeer, maar ik word toch een beetje zenuwachtig. Zou het gaan? Ik heb heel weinig gelopen in de vakantie en nu dan alweer een wedstrijd? Hmmmmm, maar ik kan niet meer terug want we lopen al…..

Excuses

Voor vertrek naar onze vakantiebestemming, had ik het me zó voorgenomen: ook daar ga ik drie keer in de week hardlopen! Ergens in de loop van die zes weken, heb ik die getallen omgedraaid, denk ik, want het werd iets van één keer in de drie weken. Ik heb wel excuses hoor.

 1.        Overdag niet zo lang weg kunnen bij de kinderen.
 2.        De honden kunnen niet alleen bij de caravan blijven
 3.        Manlief heeft de laatste weken ook vakantie en ik daarom ook
 4.        Het regent!
 5.        Ik heb al een eind met de honden gewandeld, dus beweging genoeg gehad…..
 6.        Het wordt écht al vroeger donker

Nou ja, allemaal excuses van niks, maar het is een feit dat de hardloopschoenen meer in de koffer hebben gelegen dan dat ze aan mijn voeten zaten.

Plezier

Maar deze eerste kilometer gaat eigenlijk best lekker. Of begin ik toch te snel? Er zijn in ieder geval genoeg die nog veel sneller beginnen, want ik word aan alle kanten ingehaald, maar dat geeft niet, want ik loop voor mijn plezier, toch?! En dat heb ik wel in deze eerste kilometer. Gezellig door de straatjes van een dorpje in de buurt met allemaal lachende en vrolijke mensen aan de kant. Dit gaat helemaal goed komen.

Wedstrijd

In de laatste week van onze vakantie, krijg ik een berichtje van een hardloopmaatje, of ik zaterdag ook mee ga naar de wedstrijd. Ik had de aankondiging van de loop al een paar keer voorbij zien komen en al wel overwogen, maar ja, met zo weinig training? Ik twijfel nog wat, maar zeg toch tegen haar dat ik het doe, want het is ook wel weer een mooi begin na de vakantie en ik heb best wel heel veel beweging gehad……eeehhh, toch? Wandelen, zwemmen……

(kwam ook nog van het lijstje van excuses:  7.     ik heb al gezwommen vandaag, dan hoef ik toch niet meer hard te lopen)

Even evalueren

Het bordje van de eerste kilometer heb ik gemist, maar ik hoor anderen achter mij dat we die zijn gepasseerd. Ik kijk nog even op mijn horloge en zie dat mijn tijd ongeveer gelijk is aan de eerste kilometer van de eerdere wedstrijdjes die ik heb gelopen. Dat lijkt goed en ik herinner mezelf er aan dat ik me had voorgenomen tijdens deze wedstrijd de vakantie te evalueren. Nu het lopen zo lekker gaat probeer ik me het begin voor te stellen.

Lange zomervakantie

Ik weet niet of jullie het herkennen, maar een aantal jaren geleden, zag ik heel erg op tegen die lange zomervakantie. Geen ritme en structuur in huis en kinderen die soms niet meer wisten wat ze met al die tijd moesten, zeker niet als mama een dag niet vooraf al invulde. Maar sinds vorig jaar hebben we een stacaravan op een gezellige camping en daar vermaken de kinderen zich uitstekend en ik had daar vorig jaar ook een tópzomer. Dus ik had dit jaar heel veel zin in die zes weken zomervakantie.

Toch wat zwaarder……

Ook het bordje van de twee kilometer zie ik niet, maar weer word ik er door andere lopers opmerkzaam op gemaakt. Hé, zegt er één, hebben we nu al 2,7 kilometer gelopen? Nee joh, zegt de ander, die 7 is voor als je nog een tweede ronde doet en dus de 10 kilometer loopt. Het laat me even glimlachen. Maar ondertussen denk ik, wàs het maar 2,7, dan was ik al over de helft, want het begint best zwaar te worden.

Goede ingrediënten

Op één of andere manier is de zomervakantie dit jaar toch niet zo ontspannend als vorig jaar. Alle ingrediënten zijn goed. Ons plekje is heerlijk, het weer is best goed, de kinderen vermaken zich prima, ik kan lekker mijn gang gaan om de caravan nog verder te pimpen, de hondjes leven zich uit in lange wandelingen in het bos, maar het lukt me niet om rust te vinden. En ik weet niet waarom.

De borden van 3 en 4 kilometer zie ik wel. Misschien omdat ik er meer naar snak om ze te zien, want zover is het inmiddels. Het valt me zwaar. Ik praat mezelf moed in en constateer dat ik nergens echt pijn heb, dus dat het goed gaat, maar langzaam voelen mijn armen en benen zwaarder. Maar ik moet en ik zal…….

Doorgaan!

Ik probeer te bedenken waarom ik de rust en ontspanning niet kan vinden. Misschien komt het door mijn medicijnen, niet zo lang voor de zomervakantie is de dosis nog weer verhoogd (Zie eerdere blog over depressie ), misschien zijn er andere oorzaken. Ik zet van alles op een rijtje.

Pas in de laatste week komt de rust. Eigenlijk heel onverwacht, tijdens een wandeling. Ik loop met de hondjes in het bos en de zon begint al langzaam met prachtige rode kleuren onder te gaan. Sprankelend licht schijnt er tussen de bomen door, bijna alsof het in vuur en vlam staat, zonder te verbranden. Ik kan niet anders dan glimlachen. En de rust die ik deze afgelopen weken (misschien wel maanden) heb gezocht, valt over me heen. Dit is het, denk ik, dit is de wereld waar ik mag zijn. De natuur, de stralen van de zon, het licht! Dit is waar ik rustig en blij van word. Dit voelt voor mij als God!

De laatste kilometer is zwaar, maar mijn benen (of is het mijn wilskracht) slepen me naar de finish en de tijd is nog best goed ook, voor mijn doen. Als ik later onder de douche sta, voel ik weer de voldoening die alleen hardlopen me geeft.

Herken je dat? Opzien tegen een nieuwe week, zeker na zo’n vakantieperiode? Ik zag er erg tegenop, manlief weer aan het werk, kinderen weer naar school (oudste zelfs voor het eerst naar de Middelbare), maar ik ben er klaar voor. Ik hoop jij ook.

Klaar voor de Start!

 

Wat zou jij doen/denken als je na zo’n wedstrijd deze foto van jezelf (dit was dus in de laatste zware kilometer!) tegen komt?

 1.       Whaaah! Verwijder!
 2.        Tja, zo zwaar was het…..
 3.        Toch weer vakantiekilo’s
 4.        Dikke rooie kop!
 5.        Yes! I di dit!

 

3 comments on “Klaar voor de Start
 1. Avatar Mar schreef:

  Ik zou denken, weer vergeten dat ik moest blijven lachen Grapje maar schijnt ook te helpen
  En. Toch maar weer eens flink de heupspieren trainen want mijn bekken zakt in. Verder1 t/ m 4 vergeten en 5 nog toepassen!

 2. Avatar Marijke Bezemer van Doorne schreef:

  Beste Marleen.
  Elke morgen als ik wakker wordt vraag ik Heer ik help mij deze dag. Aan het eind van de dag denk aan alle positieve dingen. Zo schrijf ik zo nu en dan een gedichtje wat spontaan ontstaat zoals deze en daar word ik telkens stil van. Je bent nooit alleen waar je ook zit of staat Hij is je altijd nabij. bedankt voor het delen Marleen.
  mvrgr Marijke

  De stilte van de avond.

  De stilte van de avond,
  donkere wolken zeilden voorbij.
  avond koelte streek langszij,
  een merel zong zijn avondlied.

  De bijtjes waren uitgezoemd,
  vleermuis zoefde geruisloos…
  Pijlsnel van voor naar achter,
  maan weerkaatsend ver – licht.

  Schaduwen wiebelen op de wind,
  een egel zoekt zijn weg, ritselt zijn-
  Kostje onder het gevallen blad,
  waaronder verbaasde huisjesslak.

  Een kikker schrok sprong,
  pardoes in het zilte nat.
  Een bosmuis door uil bekeken
  vanaf zijn gekozen uitkijkpost.

  Het ochtend gloren begint te dagen
  de nacht zomaar voorbij gevlogen.
  Zo kort, genoten van al dat lekkers
  nu dagdromend, hopend vanavond…

  Onder het gezoem van hommels,
  bijéén bromvlieg, libell en vlinders…
  Kapoentjes, luizenmelkende mieren
  Rood verlichte wolken van boven .

  Mussen streken neer in het zand –
  naast een plas met badderende mezen.
  Al kwetterend en spetterend- volop
  een zonminnende water- salamander .

  MBvD 7-6-2017

  • Marleen Samplonius-Ottens Marleen Samplonius-Ottens schreef:

   Prachtig Marijke, bedankt voor je mooie, warme reactie in en met dit gedicht!

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
8 september 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief