Voor het eerst in het klooster

Voor rust en stilte bezocht ik een klooster, maar de realiteit bleek anders..

Een tijdje terug was ik met een groepje drie dagen naar de (Norbertijnse) Abdij van Berne, met drie diensten (ochtendgebed, eucharistieviering en avondgebed) per dag.

Vermoeiend

Het was de eerste keer dat ik in een klooster verbleef. Van te voren had ik me voorgesteld om er lekker uit te rusten, en bij te komen van een enerverende tijd. Maar eigenlijk was het, met name door alle nieuwe indrukken, best nog wel vermoeiend. Zo moest ik erg wennen aan de diensten. Gewend aan onze ‘eigen’ protestantse liturgie, vond ik het moeilijk te volgen wat we nu weer gingen zingen, en wanneer we gingen staan en zitten. Dat maakte voor mij ook heel duidelijk waarom een min of meer vaste volgorde/vorm van een dienst (voor mij) belangrijk is: zo kan ik me beter richten op de inhoud. Want zeker de eerste diensten was ik veel meer bezig met de vorm. Gelukkig kon ik veel vragen aan een katholiek in onze groep.

Eten met Norbertijnen

We sliepen in een kamer die in niets onderdeed voor een hotelkamer, aten mee met de Norbertijnen, al was het aan gescheiden tafels. Koffie- en theedrinken, soms in de gastenhuiskamer (of heerlijk op het terras), soms in de koffiekamer van de Norbertijnen. Ik vond de gastvrijheid heel bijzonder. Een gastvrijheid die zich uitstrekte tot het mogen ontvangen van brood en wijn tijdens de eucharistieviering.

Groepsverband

Naast het bijwonen van de diensten en de maaltijden kon je je eigen tijd indelen. Wij zaten vaak als (gedeelte van de) groep bij elkaar, niet omdat het moest, maar omdat het mocht. Of er werd gewandeld. Maar doordat ik het ook erg fijn vond om mee te doen in de groep, was er eigenlijk te weinig gelegenheid om echt van de rust en stilte gebruik te maken. Ik nam me dan ook meteen voor om terug te komen.

En dat gaat nu binnenkort gebeuren: eind augustus ga ik een paar dagen alléén ‘het kloosterleven’ ervaren. Ik ben heel benieuwd!

2 comments on “Voor het eerst in het klooster
  1. Avatar m. schreef:

    ja, ik ging ook eens naar een norbertijner abdij. Het was aan één kant heel eenvoudig (kamers) maar er werd lekker gegeten met een grote pot bier (die sloeg ik zelf over omdat dat niets voor mij is)
    Het was maar een paar dagen maar ik had het er een beetje moeilijk, kon er niet zo helemaal op mijn gemak zijn maar toch waren het bijzondere dagen waar ik nog wel eens aan terug denk en ik vind ook wel bijzonder dat je dingen kan opgeven waar ze voor bidden voor mensen die dat zelf niet meer zo doen, zoals ikzelf

  2. Avatar Trisha schreef:

    Ho ho, who woldua thunk it, right?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 augustus 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief