Komkommertijd

“Vroeger noemden we deze periode komkommertijd.” Misschien heb jij het ook wel gedacht, de afgelopen weken. Waar zijn die zorgeloze zomermaanden gebleven?

Niet zoveel te melden

Ja, vroeger bestond er zoiets als komkommertijd. Zodra alle politici met vakantie gingen en de voetbalcompetities waren afgelopen, was er even niet zoveel meer te melden. Het wereldnieuws ging even op slaapstand. Er gebeurde heus wel wat, maar het was niet schokkend of bijzonder dringend. Wat files in Frankrijk, een vakantiekiekje van een verdwaalde BN-er, misschien een vermiste kat of een weggewaaide tent, maar dat was het dan ook wel.

Op adem komen

Niet zo gek dat veel mensen deze dagen verlangen naar zo’n komkommertijd. Even geen IS, Erdogan, zwarte pieten en andere moeilijke discussies. Ik denk dat we dat misschien ook wel nodig hebben, zo halverwege het jaar: een tijdje rust, een moment om op adem te komen. Natuurlijk is het een illusie om te denken dat er in onze komkommertijd niets gebeurt in de rest van de wereld. Burgeroorlogen stoppen niet zomaar omdat wij ons opblaasbadje vol laten lopen, miljoenen mensen hebben nog steeds honger, en het klimaatprobleem gaat echt niet even met vakantie. Toch is het soms best goed om je heel even niet bewust te zijn van alles wat er gebeurt aan ellende, geweld en rampen. Om eens te proeven van het pure, goede leven, zonder nare bijsmaak.

Goed nieuws

Helaas, de komkommertijd ligt dit jaar nogal zwaar op de maag. De grote boze wereld voelt soms wel erg dichtbij en het is niet gemakkelijk om je daaraan te onttrekken. Toch wil ik proberen om die goede, oude komkommertijd een beetje in ere te herstellen dit jaar. Niet door te doen alsof er niets aan de hand is, maar door te laten zien wat er óók aan de hand is. De goede dingen, de mooie dingen, hoe onbenullig ook. Een fietstocht, een uitbundig bloeiende tuin, een geslaagd recept, een ontmoeting op straat, …

Laat zien waar jij van geniet, wat voor jou hoort bij dat goede leven! #deeljeleven

Een fijne komkommertijd toegewenst.

Afbeelding: Delphine Savat

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief