Ik ben bevriend met de koning

Ik maakte pas een afspraak voor 30 april. Gewoon een huis-tuin-en-keuken afspraak, op 30 april! Misschien klinkt dat al niet meer bekend, maar dat was vroeger Koninginnedag. Nu niet meer, nee, nu hebben we Koningsdag.

Koninginnedag was voor mij altijd: vrijmarkt, genieten van muziek en een broodje ongezond halen ergens. Proberen voor een prikkie iets te kopen wat ik altijd al had willen hebben (maar eigenlijk niet nodig heb). Veel muziek, van schattige kinderen op jankende violen, de plaatselijke fanfare, een dameskoor in matching outfits of een professionele band. En dan lekker een vette hap: broodje warme beenham of poffertjes met poedersuiker. De sfeer is meestal heel gezellig, iedereen doet mee, iedereen in het oranje, nou ja, bijna iedereen. Één groot feest. Dit jaar is Koningsdag in Dordrecht en zal het anders gaan dan anders. Maar wat hetzelfde blijft, is dat massa’s mensen op de been komen om een glimp op te vangen, te zwaaien naar de koning, zijn koningin en misschien wel de prinsesjes. Lang leve de koning!

Dat had je niet verwacht!

“Lang leve de koning!” We roepen het naar onze koning, maar zo’n tweeduizend jaar geleden werd het ook geroepen. Op een heel andere Koningsdag. Jezus werd binnengehaald in Jeruzalem, hij kwam op een ezel de stad binnen rijden. De mensen riepen het uit: “Lang leve de koning! Hosanna, gezegend hij die komt in de naam van de heer.” Ze zwaaiden met palmtakken en legden hun jassen op de grond als rode loper. Ze verwachtten de koning te zien, de koning die hen vrij zou maken van de overheersende Romeinen. Maar ze kregen een heel ander beeld te zien, een man over wie in de bijbel geschreven wordt: “Hij viel niet op, hij was niet mooi. Niemand keek naar hem, hij werd door niemand bewonderd.”* Hij reed niet in een gouden koets, hij droeg geen mooie mantel of een kroon. Hij reed op een ezel, als een gewone landarbeider. Hij zette alles op zijn kop. Hij, koning over hemel en aarde, kwam op de wereld om te dienen. Hij waste de voeten van zijn leerlingen en at met bedriegers en bedelaars. Moet je je voorstellen dat je langs de straat staat morgen op Koningsdag, de menigte joelt en juicht, want ieder moment kan koning Willem-Alexander voorbij komen! Je verwacht een mooie auto, Koningin Maxima in een mooie jurk. Maar wat daar aankomt, is een onopvallende man op een oude fiets, in een spijkerbroek met een oranje shirt. Dat had je niet verwacht!

Vrienden van de koning

Eigenlijk is het wel heel mooi. Jezus is koning, een heerser, een machtig man. Maar hij is ook mens, zoals wij. Hij weet precies wat het is om op aarde te leven. Hij komt als mens dichtbij, hij noemt ons vrienden.** We mogen vrienden zijn van deze machtige koning. We mogen komen zoals we zijn, we hoeven niet in het oranje te zijn, geen lied te zingen. Hij komt bij ons langs, als gewone man. Lang leve de koning!
*Jesaja 53:2
** Johannes 15:15

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
26 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief