MENUMENU

Kopen, kopen, niet kopen

Zou je eigenlijk wel wat meer willen sparen zodat je straks dat ene kopen kunt? Of heb jij a la Loesje ook aan het eind van je geld een stuk maand over? Zo hou je je hand op de knip en ben je bestand tegen de verleidingen van shoppen.

Verkooppraatjes, zorg dat je er niet in trapt!

Winkels maken gebruik van interessante verkooptechnieken. Zo word je als consument niet voor niks zo gastvrij ontvangen. De juiste muziek, de aanlokkelijke geur van vers brood; de zintuiglijke beleving wordt graag ingezet om je zoveel mogelijk te laten kopen. Veel merken spelen in op onze behoefte gezien te worden en geven ons het idee dat we heel bijzonder zijn als we precies dit parfum of die stijl bank kopen. Ook groepsdruk speelt een grote rol. Dat we ons aanpassen aan de rest om er maar bij te horen, jaja zelfs als volwassenen. Kijk maar naar de dure bakfietsen van een bepaald merk. Daar koop je een kleine auto voor… maar het staat zo leuk ; )

Wapen jezelf

Hoe voorkom je nou dat je de rest van deze maand brood met pindakaas moet eten? Je kunt jezelf een beetje wapenen tegen de marketingtrucjes met de volgende dingen:

1. Lijstjes. Denk van tevoren na wat je nodig hebt en maak een lijstje. Zet het in je mobiel of schrijf het op. Dit is niet alleen handig tijdens het boodschappen doen in een supermarkt, maar kan je zeker ook helpen tijdens een dagje shoppen.

2. Heb je het écht nodig? Toegegeven, het is een rotvraag. Maar winkels willen je standaard het gevoel geven dat je iets mist als je het niet hebt. Daarnaast spelen ze in op schaarste, met termen als ‘Twee weken opheffingsuitverkoop, grijp NU je kans en: Je bent toch niet gek?’ Soms verhogen ze zelfs tijdelijk de prijzen, zodat ze er vervolgens korting op kunnen geven. Dit alles om je het gevoel te geven dat je een goede keuze hebt gemaakt. Alleen: je bepaalt dat toevallig nog altijd zelf!

3. Vind je het eigenlijk wel echt leuk? Die Uggs waar iedereen jaren geleden mee liep, dat waren toch oerlelijke schoenen? Voor je het weet koop je iets wat niet mooi is, maar wel door iedereen gedragen wordt.

4. Heb je er wel budget voor? Het kan geen kwaad om voor de leuke dingen in het leven een apart bedrag in je hoofd te hebben. Een bedrag voor cadeautjes, kleding en luxeartikelen voor jezelf. Als je je aan het budget hebt gehouden, kan dat zomaar een lichte voldoening geven. En daar doen we het natuurlijk voor.


Welke bespaartips wil jij met ons delen?

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
6 januari 2018
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars