MENUMENU

Kracht naar kruis?

Ieder mens krijgt kracht naar kruis: iedereen krijgt kracht om de narigheden die hem overkomen, te dragen. God legt mensen soms zware beproevingen op, maar geeft daarbij de kracht om het te dragen.

Kracht naar kruis. God geeft je nooit méér te dragen dan je dragen kunt. Klinkt mooi, maar is het waar? Want waarom heb ik dan zo vaak het gevoel dat alles me teveel wordt? En dat ik helemaal niet sterk genoeg ben?

Onlangs ging ik er anders naar kijken. Of het klopt weet ik niet. Of het voor iedereen geldt ook niet. Maar misschien zou het zo kunnen zijn?

Dat ik inderdaad een kruis heb gekregen dat precies is afgepast op mijn draagkracht. Maar dat ik het zelf zwaarder maak dan nodig is. Misschien doordat mijn tiltechniek niet goed is. Of doordat ik het te moeilijk vind om anderen een tijdje mee te laten helpen dragen. Ook kan het zijn, dat ik van alles op mijn kruis leg en eraan hang, waardoor het onnodig zwaarder wordt. Bijvoorbeeld door te piekeren, het moeilijk te vinden hulp te vragen en te accepteren, niet goed kunnen accepteren wat er gebeurt.

Ik blijf het lastig vinden. Maar de enige manier voor mij om erop te vertrouwen dat ik inderdaad kracht naar kruis krijg, dat ik sterk genoeg ben om te (ver)dragen wat er op mijn pad komt, is op het moment door erin te geloven dat ik zelf de ballast eraan hang die het té zwaar dreigt te maken.

8 reacties op “Kracht naar kruis?
 1. anne schreef:

  Nee, Marijke.
  Een kruis kán te zwaar worden om te dragen.
  Misschien kijkt God soms de andere kant uit?
  Als je (en ik) zo aan het tobben bent over veel, teveel, dan lukt het dragen niet meer, dan wordt het slepen en dat laat een spoor na.
  Het kruis kan zelfs zó zwaar worden, dat je de helpende mensen niet eens kunt zien. Zo zijn we bezig met dat zware kruis…….
  Uiteindelijk geef je het op, geef je alles op of laat je de helpende handen toe.
  Maar dat men kracht naar kruis krijgt, dat geloof ik echt niet (meer).

 2. Nicolet schreef:

  Zelf denk ik dat wij hier in deze tijd en hier in het westen wel eens vergeten dat deze woorden (http://www.jongerenbijbel.nl/bijbel/lezen/1-korintiers/10%2C13/markeer-selectie/#hl)werden geschreven aan een gemeente en niet aan één persoon <3 Ik geloof er niet in dat IK kracht naar kruis krijg, wel dat WIJ kracht naar kruis krijgen. Maar dan moet ik inderdaad een handje toesteken om een ander te helpen dragen en (o, hoe moeilijk!) mijn zwakte tonen en anderen toestaan om mij te helpen sjouwen.

 3. lien van os schreef:

  Mooie woorden en zeker waar

 4. Elly schreef:

  Lieve Marijke, wat een mooi bericht!! Ik geloof zeker niet dat God even de andere kant op kijkt. Blijf geloven in God, maar vooral óók in jezelf!

  • Marijke schreef:

   Ik geloof ook niet dat God de andere kant op kijkt. Niet zelf bedacht: in narigheid is God in ieder geval altijd nabij. God is er altijd bij.

   Je kan ook denken aan het gedicht Voetstappen. Jammergenoeg blijkbaar wel iets wat je pas achteraf ziet/ervaart … maar ik probeer om me toch in het heden me er wel aan vast te houden.

 5. Evert Everts schreef:

  Hierover wilde ik een stukje schrijven, en rondzoekend kwam ik ook deze mooie blog tegen. Mag ik delen wat ik geschreven heb?

  Als de last te zwaar is
  “God zal je geen last opleggen die zwaarder is dan je kunt dragen.”
  Misschien hebt u wel eens een kaartje gekregen met deze tekst erop. Vast en zeker goed bedoeld als een bemoediging van lieve, gelovige mensen. Iemand vroeg mij tijdens een pastoraal bezoek: dat staat toch zo in de bijbel? Leg het mij dan eens uit, want ik begrijp dat niet.
  Ik was eerst een beetje verlegen met de vraag, want tekst kwam mij wel bekend voor, maar wist niet meteen waar ik het in de bijbel moest zoeken. Totdat ik ontdekte dat het helemaal niet in de bijbel staat. Wat wel in de bijbel staat, is 2 Kor. 1:7-11. Daar zegt Paulus letterlijk dat hij en zijn metgezellen het juist wel uitermate zwaar te verduren hadden gekregen, boven hun vermogen, zodat ze aan hun leven wanhoopten. Te zwaar, dus!
  Paulus heeft het ervaren als een les, om niet te vertrouwen op zichzelf, maar op God die de doden opwekt. Net zoals hij eerder al schreef (1 Kor. 10:13): God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan. Op deze tekst zal het wel gebaseerd zijn, die vroom klinkende spreuk: “God zal je geen last opleggen die zwaarder is dan je kunt dragen.” Maar het staat er niet!
  Tijdens de betreffende pastorale ontmoeting heb ik gevoeld, hoe gevaarlijk zulke verdraaide teksten zijn. Want het probleem was: mijn gesprekspartner ervoer het leven juist wel als erg zwaar, echt te zwaar om te kunnen dragen. Dat maakte dat ze in de knoop kwam met haar geloof in God: Hoe kan dit nou? Vergist God zich? Of stel ik mij aan? Als het niet aan God ligt, dan moet het toch wel aan mij liggen?
  Wat we juist leren van Paulus is: hou er mee op zo te denken. God is trouw en machtig. Hij geeft kracht naar kruis (weer zo één van een tegeltje of een kaartje, en niet uit de bijbel; dus ook mee oppassen!).
  Echt houvast geeft wat Jezus gezegd heeft (Joh.16:33): In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen. Daarom kunnen we er ten allen tijde van op aan (Psalm 27:26):
  Bezwijkt mijn lichaam en mijn hart,
  dan is God de rots van mijn hart
  en voor eeuwig mijn deel.
  Ds. E.Everts, Deventer

 6. Marijke schreef:

  Bedankt voor jullie reacties. Heb niet echt de rust om te reageren, maar heb ze zeker gelezen!

  • Helen schreef:

   Jarenlang gewoont in een huis met een man. Leuk mee omgegaan christelijk kreeg zelfs teksten van hem. Hoe kan zo iemand een moordenaar zijn

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
3 december 2014
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars