Krachtige smaakmaker

Bouillonblokjes zijn krachtige smaakmakers. Alleen: je wilt liever niet weten wat er soms in zit.

Zelf bouillonpoeder maken

Bouillonpoeder zelf maken is heel makkelijk. Weg met die e-nummers! Het smaakt niet precies als bouillon, omdat er geen vlees doorheen zit, maar is minstens net zo lekker. Ik gebruik het door sauzen en soepen, maar ook bijvoorbeeld door het kookwater van pasta of rijst. Wat ga jij doen met bouillonpoeder?

Nodig voor 1 potje:

  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • paar takjes peterselie
  • paar takjes lavas
  • 1 takje rozemarijn
  • stukje gember
  • 1 (biologische) citroen
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • 4 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 8 peperkorrels
  • 1 el. zout

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Snijd de winterpeen, ui, knoflook en bleekselderij in dunne plakjes.  Leg ze naast elkaar op de bakplaat.
  3. Snijd dun de schil van de citroen. Leg die er ook bij.
  4. Voeg de takjes peterselie, rozemarijn en lavas toe en laat alles in 3 tot 5 uur helemaal droog worden.
  5. Controleer na 3 uur, waarschijnlijk kunnen de kruiden er dan wel uit.
  6. Mix vervolgens alle ingrediënten in een mixer tot een poeder en bewaar in een afgesloten (glazen) pot. Het mengsel blijft minstens 3 maanden goed, mits alles goed gedroogd is.

>Varieer eventueel met andere groenten en/of kruiden naar eigen smaak!

Foto: Vanessa van Koppen

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars