Kunst en Geloof

Kunst en Geloof, misschien wel de start van een nieuwe rubriek bij MijnKerk.nl. Tenminste, als jullie dat fijn vinden. Zou jij graag Kunst en Geloof als vast onderdeel zien? En zijn er werken die je graag onder de aandacht wilt brengen? Wil je zelf over kunst schrijven? Laat het ons weten via Marianne@MijnKerk.nl

Waar kunst en geloof elkaar ontmoeten, ontstaan mooie werken.  Waar woorden tekort schieten, kan het stille kunstwerk iets essentieels uitdrukken. Waar kunst en geloof hand in hand gaan, versterken ze elkaar. Geloof en kunst kunnen uiting geven aan wat er ten diepste in je hart leeft.

Menas

De Koptische icoon (lett: beeld) ‘Jezus en Menas’ stamt uit de 7e eeuw na Christus. Iconen waren niet zomaar afbeeldingen, maar stelden de werkelijkheid van het geloof present. Abt Menas, voormalig hoge militair in het Romeinse leger, geeft zijn oude leventje op, verdeelt zijn bezit en wijdt zijn leven aan Christus. Tijdens een vervolgingsgolf vlucht hij de woestijn in en wordt kluizenaar. Na vijf jaar in eenzaamheid doorgebracht te hebben, is zijn hart zo vervuld van Gods liefde, dat hij de wereld intrekt om het Evangelie te verkondigen. Dat kost hem uiteindelijk zijn leven.

reproductie van de originele icoon

Icoon van de vriendschap

Hij is populair, deze icoon, die in het Louvre in Parijs hangt. Het is een warm beeld van hoe Christus met mensen begaan is en hoe mensen op een harmonieuze manier met Christus kunnen oplopen. Kijk maar eens aandachtig. Wat direct opvalt zijn de warme kleuren. De grote ogen symboliseren het transparant en met aandacht door het leven gaan. Menas en Christus kijken dezelfde kant uit, hebben dezelfde visie. De monden zijn klein: het is goed te zwijgen en te luisteren, voordat je spreekt. De Christusfiguur draagt het Woord, Menas een boekrol: zijn levensregel gebaseerd op de Schrift. De Schrift staat voor het totaal, Menas hoeft enkel ‘zijn eigen rol’ invulling te geven en uit te dragen. Menas draagt geen schoeisel: leef in eenvoud. In navolging van Christus leven is oprecht leven met liefde als basis: de rechterhand van Christus rust op de schouder van Menas: Ik ben bij je. Het lijkt alsof Menas wat maar voren geschoven wordt: Vriend, doe dit tot mijn gedachtenis, je kunt het. Beide figuren lijken naar je toe te komen, als je wat langer kijkt.

Meditatie en inspiratie

In 1983 zong Het Goede Doel: Eenmaal trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Vrienden komen en gaan soms ook weer, dat is waar. Maar er bestaat ook zoiets als vriendschap voor het leven. Een verbinding met mensen die je nabij blijven en die het beste met je voorhebben. Die jou accepteren zoals je bent, eerlijk kritisch zijn over je doen en laten, die er voor je zijn wanneer dat nodig is. En dat betekent deze oude icoon voor mij: ‘Ik ben er. Wat er ook gebeurt. Altijd.’ De afbeelding straalt verbondenheid, vertrouwen en geborgenheid uit. Het is een aansporing om met vertrouwen door het leven te gaan. Iedere dag weer. Het verbeeldt vriendschap, maar ook goed om je heen kijken. Jezus en Menas kijken niet naar elkaar. Dat is niet nodig. Ze weten wat ze aan elkaar hebben. Nee, ze kijken ons aan en lijken ons te vragen: Hoe sta jij in het leven? Wat doe jij? Wat beteken jij voor een ander? Ben jij een echte vriend?

“Vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb.” (Joh. 15:15)