Kwam deze ´zomer´ voor jou ook een paar kilo te vroeg?

Heb je deze tekst de afgelopen dagen ook voorbij zien komen?

 

Voor mij was het een schot in de roos! En maak van die 6 kilo dan maar minstens 10. Die hadden er natuurlijk al lang weer af kunnen zijn……nee, laat ik het goed zeggen, die hadden er niet weer bij op moeten komen.

JOJO

Ik ben één van de vele (ja toch?) jojo’s. Sinds mijn 25e ongeveer. Eerst groeien, dan weer flink afvallen, toch geleidelijk weer gaan groeien en dan nog maar weer eens wat afvallen. Toen kwamen er ook nog een paar kinderen tussendoor en tot overmaat van ramp kreeg ik medicijnen die het al in de bijsluiter aangeven onder het kopje ‘vaak voorkomende bijwerkingen’: gewichtstoename.

Op en neer

En niet alleen lichamelijk ben ik dan aan het jojo-en, ook geestelijk gaan mijn gedachten daarover op en neer. Soms maakt het me helemaal niets uit en denk ik, dan maar wat dikker en soms denk ik, hm, wat kilo’s er af zou toch wel fijn zijn.

Te veel kilo’s

Een aantal jaren geleden hakte ik weer de knoop door en besloot ik toch te gaan afvallen. Ik was nog nooit zo zwaar geweest en in de BMI-lijst had ik de term obesitas bijna bereikt.  Motivatie was ook dat ik heel graag weer wilde gaan hardlopen, maar ik wist dat dat met zo’n overgewicht tot problemen en blessures zou leiden. Mijn man introduceerde toen een nieuwe vriend in ons huis: de fransman Montignac. Die wist met zijn dieet van het scheiden van koolhydraten en vetten precies wat er moest gebeuren om ons weer in vorm te krijgen.

Daar gingen ze

En warempel, het lukte ook nog! Manlief, die een half jaar eerder dan ik was begonnen (ik moest natuurlijk eerst de kat uit de boom kijken) viel 25 kilo af en het jaar erop was ik maar liefst 30 kilo afgevallen. Ik kon weer hardlopen en qua kleding paste ik in een maat broeken, die ik voor mijn gevoel een eeuw geleden aan kon.

En het mooie vond ik dat meneer Montignac gewoon met ons bevriend bleef, want zijn manier van eten hadden we gewoon overgenomen en dat konden we best de rest van ons leven volhouden…

Dachten we…..

Maar toen

Ik kan wel een lijstje maken met dingen/belevenissen waardoor het toch weer ‘mis’ ging:

  • Diezelfde medicijnen, die ik deels had afgebouwd, heb ik weer extra gekregen, dus weer gewichtstoename
  • Depressie
  • Ik ben en blijf een emo-eter (moet ik die term nog uitleggen?)
  • Aanleg (ken je die uitdrukking: “Ik hoef er maar naar te kíjken, of ik ben al gegroeid!”)
  • De Overgang

 

En meer schiet me even niet te binnen, maar er zijn vast nog aanvullingen. Ik las deze week een artikeltje over gewichtstoename tijdens de overgang en waarom het zo lastig is om dan nog af te vallen. En de laatste zin daarin, bleef ik over nadenken: “maar moet je dat ook willen?”

Wat wil ik?

Eigenlijk wil ik dat wel, want het voelt een beetje als een soort nederlaag als die kilo’s toch weer komen. Dat ik geen discipline genoeg heb en niet sterk genoeg ben. Maar aan de andere kant, denk ik dan weer: maar ik wil er ook van genieten en heb ook wel iets met het ‘Bourgondische’. Kortom, ik jojo er weer behoorlijk op los.

Wat wil jij?

Hoe belangrijk is het uiterlijk, in dit geval je gewicht, je omvang voor jou? En misschien moet ik er wel achteraan zeggen en voor anderen? Hoe belangrijk vind je de mening van anderen daarin? We leven natuurlijk in een maatschappij waarin we constant worden geconfronteerd met zo mager mogelijke ‘modellen’. Maar als je de aanleg hebt om wat steviger te zijn, is dat erg?

Pluk de (zonnige) dag

Vooralsnog heb ik bedacht dat ik gewoon lekker van dit prachtige weer ga genieten, want daar hou ik zo van. En dat doe ik gewoon in een korte broek (ja, ik vond er nog één in de kast die paste!) en een hemdje. Als er in de loop van de tijd nog wat kilootjes af gaan, zou dat mooi zijn, maar anders maar niet.  

Onze kinderen vragen trouwens nog wel eens naar hem: “Waar is meneer Montignac gebleven?” “Eeh, die is begin december ongeveer op vakantie gegaan. Hij zou na de Kerst terug komen en toen met de vastentijd en toen met Pasen…….maar misschien wordt het Pinksteren?” 

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
20 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief