Kwetsbare aarde

Je ziet de aarde ineens zien vanuit een ander perspectief. En door die ervaring ga je met passie de wereld in om het aan anderen te vertellen. Opdat ze hun leven veranderen. Herkenbaar?

Wubbo Ockels, gister overleden, wordt op de site van Trouw (18/05/2014) nog eens geciteerd: “Je zweeft gewichtsloos door ruimteveer Challenger en je ziet voor het eerst de aarde vanuit een heel ander perspectief. Je denkt: de ruimte is niks. Waardeloos en levensgevaarlijk. Maar die ene aarde daarginds, daar leeft alles op. Het enige dat die aarde beschermt is dat dunne laagje blauwe lucht dat er omheen zit. Ook al is die ruimtevlucht inmiddels 28 jaar geleden, dat beeld van die kwetsbare aarde is alleen maar sterker geworden.” Een prachtig mens.

Verandering

Verderop in hetzelfde interview stelt Ockels de vraag: “Wat is er nou echt nodig om de wereld duurzaam te krijgen? … Er moet iets komen van een beweging die de mens laat voelen dat het anders moet. Alles wat we nu doen, is niet groot genoeg om de werkelijke stap te maken. We hebben iets overstijgends nodig.”

Ik moet denken aan een oud verhaal (Lucas 3:1-21). Een man trok de woestijn in. Ook de woestijn is een plek van waaruit je de dingen in een ander perspectief kunt zien. En hij keek naar de wereld van zijn tijd en dacht: het moet anders. Het was een overweldigende ervaring, als de stem van God. En hij riep de mensen van zijn dagen op om hun leven te veranderen.

Vruchten

Ze kwamen naar hem toe, omdat ze gered wilden worden. Maar hij zei tegen hen: “Breng vruchten voort die een nieuw leven waardig zijn, en zeg niet meteen bij jezelf: Wij hebben Abraham als vader.”

Hij wilde daarmee zeggen: het gaat erom dat je je leven echt verandert. Je kunt niet zeggen: ik kom toch uit een nette familie? Of, om Wubbo Ockels nog eens aan te halen: “Aruba wil graag duurzaam worden. Ze hebben álle mogelijkheden, zon en wind, maar ook een Amerikaanse cultuur: de 100.000 bewoners van het eiland hebben 70.000 auto’s, waar ze de hele dag in zitten. Met marketingcampagnes verander je dat niet.” Duurzaamheid bereik je niet met mooie woorden. Je leven moet er voor veranderen.

Een ritueel

Terug naar de man in de woestijn. Hij riep de mensen op zich te laten dopen. Om zo de verandering van leefstijl te markeren. Een doop om het verleden ‘af te wassen’, om ‘zonden te vergeven’. Een nieuw begin vraagt om een schone lei. Verandering van binnen.

Jezus liet zich door Johannes dopen. Ook hij wilde op een nieuwe manier gaan leven. Liefdevol in de omgang met anderen. Respectvol in de omgang met de schepping. Toegewijd aan God, die allen en alles gemaakt heeft. En met een visie voor de toekomst: het Koninkrijk van God.

Vasthouden

Een ander perspectief krijgen. Een andere manier van leven verlangen. Je laten dopen. Het hoort sinds de tijd van Johannes en Jezus bij de kerk. Voor dat perspectief hoef je niet de ruimte in. Je kunt proberen door de ogen van Jezus te kijken. Dan zie je ook een kwetsbare wereld, gekwetste mensen, geschonden natuur, je eigen kwetsbaarheid. En ook: het visioen van een wereld waarin Gods wil gedaan wordt en mensen zorgvuldig omgaan met wat kwetsbaar is.

De doop is daarbij meer dan het markeren van een nieuw begin. Hij is de belofte dat God je niet meer loslaat, ook niet als je faalt.

Foto door blueforce 4116, ‘Pacific Ocean From Space’,  op Flickr.