De aarde wacht zo lang. Laat ons niet alleen.

Afgelopen weekend vierde ik mijn verjaardag. Gek is dat in zo’n week. Je verjaardag vieren. Ook een zegen.

Een deel van mijn familie en vrienden kwam zaterdagavond, de rest zondag. Ik heb een grote familie. We praten en discussiëren graag en veel. Het laat zich raden waar het gesprek over ging. Waar overal deze dagen, in elke huiskamer, elke kantine en rond elke tuintafel het gesprek over gaat. Over die verschrikkelijke gebeurtenissen van afgelopen week. Iedereen heeft een mening hoe gereageerd moet worden, welke toon aangeslagen moet worden en of er wel of niet actie moet worden ondernomen. Ik ook.

‘Woede, grote woorden, harde woorden’

We ventileren onze meningen vanuit emotie. Het doet mij denken aan de dagen en weken na 9/11. Woede, grote woorden, harde woorden. Ze waren en zijn allemaal terecht. Het komt door de frustratie en de onmacht. Door de respectloosheid die van de beelden afspat. Door de vuile politieke spelletjes die met lichamen van mannen, vrouwen en kinderen worden gespeeld. Het zijn vaders en moeders, kinderen van ouders, broers van broers, zussen van zussen, vrienden van vrienden. Daar blijf je vanaf! Maar misschien komt het wel het meest door de angst je kinderen, je familie en vrienden te verliezen, en dan ook nog eens op zo’n wijze.

‘Indringend, emotioneel, vastberaden’

Gisteren zag ik minister Timmermans spreken in de VN Veiligheidsraad. Indringend, emotioneel, vastberaden. Zelden heb ik zo’n toespraak gezien. Zo’n goede vertolking van het verdriet, de onmacht en frustratie die bij zoveel mensen leven. Ik was een half uur stil. Er speelde een lied in mijn hoofd. We zongen het op de zondag na 9/11 in de kerk na een heel lange minuut stilte. Het speelt de laatste dagen vaker door mijn hoofd, op willekeurige momenten.

Geef vrede, Heer, geef vrede,
de aarde wacht zo lang,
er wordt zoveel geleden,
de mensen zijn zo bang,
de toekomst is zo duister
en ons geloof zo klein;
o Jezus Christus, luister
en laat ons niet alleen.

Laten we dit bidden. Elke dag weer.

Foto: Photosteve101

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief