Landelijke Dag tegen het pesten; niemand is minder mens!

Deze week, op donderdag 19 april is het de Landelijke Dag tegen het Pesten. Pesten, het gebeurt. Ik heb het zelf ervaren vroeger op school, jij misschien ook. En dan heb je ervaren wat dat met je zelfvertrouwen doet. Daarom vinden we het ook zo belangrijk om daar aandacht aan te geven op scholen.

Tekst gaat hieronder verder

Macht uitoefenen

Maar wat is er zo erg aan? Wie pest probeert macht uit te oefenen op de ander. Met een rotopmerking, een dauw, of andere vormen van intimidatie. Eigenlijk maak je door te pesten de ander een minder mens. Dat is wat macht op een ander uitoefenen doet.

Geen mens is alleen meer dan een ander. Alleen God is meer. En daarom willen we kinderen al vroeg leren dat je niet mag pesten, geen macht op een ander mag uitoefenen.

Ook bij volwassenen

En dat is iets waar volwassenen misschien ook nog wel eens aan mogen denken. Ik hoor en zie veel werksituaties waarin mensen macht over collega’s proberen te krijgen door denigrerende opmerkingen en intimidatie in welke vorm dan ook. Heb jij daar wel eens mee te maken gehad?

Landelijke Dag tegen het Pesten

Het is heel belangrijk dat we op de Landelijke Dag tegen pesten niet alleen maar kijken en letten op onze kinderen, maar ook kijken en letten op onszelf en elkaar. Kon die opmerking van een collega tegen een ander? Is het helemaal zuiver dat die collega altijd de rotklusjes moet opknappen en daardoor over moet werken? Ben ikzelf altijd helemaal correct in mijn omgang met die ietwat minder snuggere collega?

Voluit mens kunnen zijn

Niemand mag macht uitoefenen over de ander om hem of haar minder mens te maken. Geen mens is meer dan de ander. Dat is alleen God. En God wil iedereen voluit mens kan zijn.

Ik wens je een hele fijne zondag.

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
15 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief