Lebkuchen

We zitten midden in de adventtijd en dan is het culinair genieten. Onze Oosterburen zijn daar heel erg goed in! Daar bestaat een heel scala aan adventsgebak. Lebkuchen (spreek uit: Leeb-koechen) zijn daarvan waarschijnlijk de bekendste.

redelijk eenvoudig
voorbereiding 45 minuten
bakken 20 minuten

De herkomst is onzeker, maar ze gaan al heel lang terug. Het is een koek van roggemeel met honing, noten en specerijen. Waarschijnlijk stamt het woord ‘Leb’ af van het latijnse libum, wat offerbrood betekent. Offerbroden met honing waren overigens al bij de oude Egyptenaren bekend. In diverse graftombes zijn dergelije broden gevonden.

In de middeleeuwen werden lebkuchen vooral in kloosters gebakken. Daar ontstond ook de traditie om de lebkuchen op een ouwel (ongewijde hostie) te bakken. De lebkuche was – net als de kerststol – een vastengerecht. Dat betekende dat ook hier aanvankelijk geen boter, melk of eieren in werden verwerkt. In de 19e eeuw werd bakpoeder toegevoegd voor een wat luchtiger koek. Ook werd steeds meer boter en ei toegevoegd aan het recept. Sinaasappelsnippers werden ook een vast ingrediënt, waarschijnlijk omdat sinaasappels steeds meer voorhanden kwamen rond de kersttijd.
Overigens worden ook in andere Oost Europese en Scandinavische landen vergelijkbare koeken gebakken en gegeten rond de kersttijd. Dat ze tot op heden nog steeds zo populair zijn, komt waarschijnlijk omdat ze zo lekker zijn!

Voor ongeveer 20 stuks:

Lebenkuchen - ingredienten

* of een ½ tl. baksoda

**
Mespunt kardemom
½ tl. kaneel
½ tl. nootmuskaas
Mespunt gemberpoeder
Mespunt kruidnagelpoeder

Eventueel:
1 citroen
Beetje melk
bloem i.p.v. roggemeel ( of half-half)
ouwels

Doe het meel in een kom. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de honing, baksoda of -poeder toe en het snufje zout. Snijd de sinaasappelsnippers fijn en hak de noten ook fijn. Dat laatste kan het beste met een groot koksmes of in een vijzel.

Voeg de gesmolten boter, het ei en de specerijen toe. Doe er eventueel nog de rasp van de citroen door, een beetje melk (of water) en kneed alles tot een ietwat plakkerige bol. Als je de Nürnberger Lebkuchen wil maken (dat zijn de Lebkuchen zoals op de afbeelding: rond en met een ouwel eronder), heb je ook ouwels nodig. Die kun je kopen in de snoepwinkel. Maar je kunt Lebkuchen ook in allerlei vormpjes en zonder ouwel maken.

Voor de Nürnberger Lebkuchen dus, een ronde vorm gebruiken, en ouwels uitknippen in die vorm.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Spreid het deeg uit (gewoon met je platte handen) tot ongeveer 1 ½ cm. dikte en steek er dan vormpjes uit. Leg de vormpjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer in 15 à 20 minuten gaar.
Meng dan poedersuiker met wat water tot een suikerpapje en bestrijk daarmee een aantal gare en ietwat afgekoelde Lebkuchen. Voeg er dan nog wat cacao aan toe en bestrijk daarmee de rest van de Lebkuchen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief