Leef een saai leven

Deze week heb ik afscheid genomen van mijn psycholoog. Niet dat we uitgepraat zijn, maar hij verkiest met pensioen te gaan. Tijdens onze laatste afspraak, blikken we terug op onze gesprekken. Eén van de uitspraken die voorbij komt is: “Leef een saai leven!”

Wat?

In eerste instantie lijkt dat geen prettig idee. Want wie wil er nou een saai leven? We leven immers in een maatschappij waar we zoveel mogelijk moeten doen en nastreven. De vraag naar jouw ‘bucketlist’ of ‘to-do-list’ wordt vaak gesteld alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Je moet dingen doen en kunnen afstrepen. Hoe meer, hoe beter. Hoe hoger de sprongen, hoe indrukwekkender  je leven.

Lijstjes

Deze week kwam ik op Facebook ook nog weer zo’n lijstje tegen waaronder je een getal moest zetten van het aantal dingen dat je daarvan ooit had gedaan. Een groot concert bijwonen; je portret laten tekenen; een reis in een luchtballon maken; vliegen; spijbelen. Nou ja, van die dingen. Zo’n lijst van dingen die het leven spannend maken. Niet saai in ieder geval.

Hoge score

Onwillekeurig liep ik het lijstje langs en kwam ik er achter dat ik best een hoog cijfer kon noteren. Wat en waar heeft het me allemaal gebracht? Op de stoel bij de psycholoog die me de tip geeft om een saai leven te leiden. Een conclusie dat ik het best functioneer in een gewoon, rustig, regelmatig (saai?) leven.

Gelukkig

Ik herinner me dat het ook ooit de vraag was waarmee ik naar hem toe kwam: hoe word ik gelukkig van het leven dat ik nu heb. Het leven dat was veranderd van middenin de drukke maatschappij naar thuis bij de kinderen in een onbekende omgeving. Er waren nogal wat gesprekken voor nodig om daar antwoord op te vinden.

Saai!

Zo saai als het me vroeger leek, zo boeiend vind ik het nu. Leven zonder al te veel poespas. Zonder al te veel drukte. Zonder het achterna rennen van alle dingen op wat voor lijst dan ook. Daardoor veel meer oog krijgend voor de kleine, écht waardevolle dingen in het leven. Veel meer oog krijgen voor mens, dier en natuur om me heen. Laat mij dan maar ‘saai’ zijn, ik geniet er van!

4 comments on “Leef een saai leven
 1. Avatar Marjon schreef:

  Ik geniet volop mee hoor met saai leven. Leven op de vierkante meter kan zó boeiend, liefdevol,en mooi zijn. Er zijn zóveel kleine geluksmomenten op een dag! Goddank dat klein kijken, klein leven en klein genieten minstens zo waardevol is als afwerken van welke bucketlist dan ook. 🙂 xxx

 2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

  De vraag is natuurlijk: wat vind jij een saai leven. Zolang jij jouw leven heel boeiend vindt, wat je ook doet, is het niet saai. Wellicht is het saai in de ogen van een ander, maar wat doet dat er toe? Jij leidt een boeiend leven. Als je dat zelf kunt invullen, dan is het nooit saai

 3. Avatar Kitty schreef:

  Herkenbaar! Ik ben ook zo’n “saaie”. Al op jonge leeftijd kwam ik er achter dat ik mijzelf met heel veel dingen geen plezier deed, achtbaan, uitgaan, kamperen, Koninginnedag. Vaak vond ik dat zelf lastig maar heb het inmiddels geaccepteerd. Vorige week vrijdag werd ik 50 en dat heb ik lekker rustig gevierd met de kids en aanhang in een huisje midden in de rimboe. Genieten!
  Hartelijke groetjes Marleen 😉

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
6 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief