Leef jij vanuit je eigen veroordeling?

Soms zijn we zo geneigd om te geloven dat God een veroordelende God is, en dat christenen ook zo goed zijn in het een oordeel hebben over anderen, dat we vergeten hoe vaak we dit bij onszelf doen.

Veroordelen gebeurt op geniepige manieren. Het gaat vaak niet eens om grootse dingen, maar het zit ‘m vooral in de kleine dingen die we over onszelf afroepen. Bijvoorbeeld het opblazen van kleine foutjes. Het in je gedachten groter maken van een fout die iedereen had kunnen maken. Dat we onszelf uitmaken voor sukkel of een zinnetje als ‘Heb ik weer’. Of ‘Zie je wel, ik bak er niks van’. Je moet eens voor de grap bijhouden hoe vaak je dit op een dag tegen jezelf zegt.


Jezelf omlaag halen


Het lijken ogenschijnlijk kleine, betekenisloze zinnetjes, maar ze hebben allemaal te maken met het omlaag halen van jezelf. Probeer de fout eens los te koppelen van wie je bent. Dus niet denken: sukkel, dat doe ik nou elke keer verkeerd. Ik ben zo’n slechte moeder/vrouw/vriendin/vul maar in…. Je kunt ook denken: ik heb een fout gemaakt.


Sufanalyseren


Ook het sufanalyseren van het waarom van je fouten kan veroordeling in de hand werken. In plaats van telkens maar terug te denken naar hoe je hiertoe bent gekomen met alle veroordeling die daar vervolgens bij hoort, kun je ook vooruitzien en bedenken hoe je vanuit dit nieuwe startpunt tot een oplossing kunt komen. In de brief Filippenzen 3:13 schrijft zendeling Paulus die, voordat hij tot geloof in Jezus kwam, discipelen van Jezus gevangen liet zetten, het volgende: “Nee vrienden, ik denk echt niet dat ik mijn doel al bereikt heb. Maar één ding is zeker: over vroeger maak ik me niet druk, ik denk alleen aan de toekomst.” In een andere vertaling staat: “Ik vergeet wat achter me ligt en ik strek me uit naar wat voor me ligt.”

Wie doet er nooit iets verkeerds?


In de bijbel staat dat Jezus niet kwam om te veroordelen. Als Hij een overspelige vrouw ontmoet die door een aantal mannen in een kring werd gegooid om door middel van steniging gestraft te worden, doet hij iets onverwachts. Hij zegt: “Wie zonder zonde is, mag de eerste steen werpen.”

Bekend is dat niemand een steen wierp. Jezus was in deze groep mannen de enige die nooit een fout had begaan en had dus recht om de vrouw te veroordelen, maar hij kijkt niet meer naar wie ze was, maar naar wat ze kan worden en zegt: “Ga en doe geen foute dingen meer.”

In hoeverre sta je jezelf toe om je eigen veroordeling los te laten en verder te gaan?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief