Leef met mate, is dat niet vreselijk saai?

Matigheid is een christelijke deugd en ik ben er niet dol op. Ik zie er een zuinig mondje bij, wars van overdaad en frivoliteit. De zak chips waar slechts één handje van wordt uitgepakt. De chocotofs die niet in één dag opgaan.

Je zou het niet overleven

Mijn aversie komt vast door het feit dat ik het tegenovergestelde ben van matigheid. In mij zit een onverzadigbare drang naar alles wat mooi is, leuk, geestig, ontroerend is én naar chocola smaakt. Leven met mate vind ik niks aan. Dan lees ik: ‘Matigheid is er niet op uit om de mensen allerlei genoegens en genot te ontzeggen. Wel wil de matigheid ons mensen de ogen open doen houden voor alles wat ons kan afstompen in het leven. Matigheid bewaart ons voor een te veel, te mooi en te goed, wat ons zal opbreken.’

Verliefdheid

Ook al is verliefdheid de heerlijkste staat van zijn, als mens zou je het niet kunnen overleven in een leven gebaseerd op fladderende zenuwen, te laat naar bed en met je gedachten voortdurend op één iemand gericht, en die tomeloze onzekerheid die ook bij verliefdheid hoort. Voor je gezondheid is het heilzaam dat die gelukzalige vlinders voorbij trekken.

Beschermheer

Als matigheid uit je leven wordt weggestreept, komt hedonisme ervoor in de plaats. Een manier van leven waarbij genoeg nooit genoeg is. Gulzigheid. Het kan altijd beter en mooier en meer. Maar hoe meer je hieraan toegeeft, hoe giftiger die onverzadigbaarheid wordt. Hoe meer deze ondeugd van je eist. Mijn kinderen liet ik eens meer dan drie uur achter elkaar tv-kijken. Dat deed ik niet bewust, ik was vast te lui om te corrigeren en zij bleven gewoontegetrouw op de bank zitten. Hun ogen werden opgezogen naar het beeldscherm. Het leverde hen een pesthumeur op. Aan het eind van de dag was mijn dochter niet te genieten. Kwam door die stomme tv, zei ze.

Luisteren

Blaas je het stof van de deugd matigheid af, dan ontdek je dat deze juist een voedingsbodem is voor mooie dingen als minimalisme (alle chaotische rommel uit je leven), een houdbaar ingrediënt voor gesprekken (luister ook eens naar de ander en wees matig met jouw oordeel en jouw mening), hét antwoord op budgetproblemen en een garantie voor een gezonde levensstijl (en alles met mate). Zo wordt matigheid en beschermheer van alles wat mooi en goed is, alles waar onze ziel zo naar verlangt.

Wat ga jij eens matigen de komende dagen?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief