Leer je kind niets over God

Wil je met een kind praten over ‘God’, maar weet je niet hoe? Wees gerust. Over God hoeven we kinderen niets te leren. Gevoelsmatig weten ze alles al.

 

‘Kijk mama…’

Ik las in een boek van Nico ter Linden over een moeder die met haar kind achterin de auto door een natuurgebied reed. Zonnestralen beschenen de bosrand waar ze op uitkeken, een prachtig gezicht. ‘Kijk mama, God praat met de mensen’, zei het meisje toen ze dat zag. ‘Ja dat klopt schat, God praat met de mensen’, zei de moeder. Zo ervoer het meisje datgene wat we God noemen. (Hoe noem jij dat?)
Als ik spreek met kinderen, dan merk ik hoe gevoelig zij zijn voor het Mysterie van het leven. Ze voelen vaak veel directer aan wat of wie ‘God’ voor hen is dan wij volwassenen. Wij volwassenen zitten vaak al teveel in ons hoofd, maar kinderen hebben nog de puurheid om vrij over hun ervaringen te spreken. Een mooi voorbeeld is dit filmpje. Kinderen uit verschillende religies vertellen over God, ze vertellen gewoon hoe het voor hen is.

De tekst gaat verder onder het filmpje. 

 

Bied ruimte

Kern van de zaak is dat ‘God’ al lang met ieder mens communiceert voordat wij dat doen. Dat geeft rust. Wij hoeven niets te brengen of te geven. Het gaat erom dat we kinderen ruimte bieden om óns iets te geven. Het enige dat we hoeven te doen is hen te helpen dat naar boven te halen. Wil je dit ook bespreekbaar maken? Denk dan eens aan het volgende:

  • Steek aan tafel een kaars aan en vertel dat voor jou God is zoals dat lichtje (als dat zo is). Het geef licht in het donker en geeft warmte. Hoe is dat voor je kind?
  • Vertel hoe jij ‘God’ hebt ervaren, bijvoorbeeld bij het zien van een ondergaande zon of een mooie ontmoeting. Vraag het kind of dat herkenbaar is en hoe dat voor hem/haar is.
  • Zet eens mooie muziek op en vraag eens aan je kind wat dat doet. Heeft dat iets met God te maken?

Belangrijk is dat je het niet van tevoren invult. Kinderen moeten vrij zijn daarover te spreken. We weten immers niet hoe het voor een ander is.

De tekst gaat verder onder de foto.
 

Hoe is dat voor jou?’

Zoek daarom naar iets concreets en hou het dicht bij jezelf. Het gaat erom dat je iets oproept waardoor dit ter sprake kan komen. Waardoor je kunt zeggen: ‘Volgens mij heeft dat iets met God te maken. Hoe is dat voor jou? Merk je ook iets van God hierbij?’ 

Weet je een andere manier om ruimte te bieden aan je kind? Laat het weten in de reacties hieronder. 

PS: Volwassen zijn vaak net kinderen. Bespreek dit ook eens met hen 😉

One comment on “Leer je kind niets over God
  1. Avatar Anoniem schreef:

    Prima verwoord op deze manier!
    We zoeken vaak naar woorden om dit goed bij kinderen binnen te laten komen, maar eigenlijk is het zo eenvoudig voor jong en oud en alle leeftijden daar tussen!

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
4 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief