Lekker en gezellig – Pepernoten!

Wie Sinterklaas zegt, zegt pepernoten! Lekker en gezellig. Maar waar komen de pepernoten eigenlijk vandaan? En wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Traditie

Pepernoten hebben een lange traditie. Al in de zestiende eeuw was het een lekkernij voor kinderen. De eerste pepernoten werden gemaakt van de restjes deeg van peper- of kruidkoek. Het leek nog het meest op brokjes taai-taai en de smaakte naar ontbijtkoek. De kruiden voor deze pepernoten kwamen met de schepen van de VOC uit ‘De Oost’. De verschillende kruiden werden ‘peper’ genoemd. Vandaar de naam ‘pepernoot’.

Kruiden

Enkele honderden jaren later werd de kruidnoot populair. Deze is pittiger dan de pepernoot, vanwege de kruiden: nootmuskaat, kruidnagel, gember, kaneel, kardemon en jawel een snufje peper. De kruidnoot wordt knapperig gebakken als een half rond bolletje.

Strooien

Op pakjesavond wordt er met pepernoten gestrooid. Er wordt wel gezegd dat dit terug gaat op het oude Germaanse volksgeloof. Het zou met vruchtbaarheid te maken hebben. De pepernoten worden gestrooid zoals zaadjes op een akker.

Er bestaat ook een legende van de Heilige Nicolaas. Hij strooide gouden munten in de slaapkamer van drie ongetrouwde dochters van een arme koopman. Zo kregen deze jonge vrouwen een bruidsschat en konden ze trouwen.

Zelf maken

Kruidnoten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook gemakkelijk te maken. Een leuk klusje om samen met kinderen te doen op een regenachtige middag.

Je hebt nodig:

  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 150g ongezouten roomboter
  • 125g donkere basterdsuiker
  • 1½ el speculaas en koekkruiden
  • 50ml melk

Aan de slag:

Maak van bovenstaande ingrediënten een soepel deeg. Laat het deel een half uurtje in de koelkast rusten. Rol van het deeg kleine balletjes. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat. Bak de kruidnootjes in ongeveer een kwartier bruin en gaar in een de oven op een temperatuur van 180°C.

Tip 1:

Een tip voor de echte keukenprinsen en prinsessen:
In plaats van speculaas- en koekkruiden kun je ook je eigen kruidenmix maken. Gebruik dan 2 el kaneel, 1 tl nootmuskaat, 1 tl kruidnagel, ½ tl kardemom, ¼ tl witte peper.

Tip 2:

Een tip voor de relaxte moeders, vaders en oppashulpen:
Er is tegenwoordig ook kant en klaar kruidnotendeeg te koop in de supermarkt. Lekker snel, weinig gedoe, en geen puinhoop in de keuken!

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
22 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief