Lekker languit liggen…

Martijn voelt de druk van altijd maar presteren. Hij zou zo graag eens lekker languit liggen en verder niks.

Druk, druk, druk…

‘’Ik heb het te druk om me druk te maken.’’ Serieus, dat zei laatst iemand tegen mij.

En om eerlijk te zijn: ik keek er nog niet eens zo gek van op. Ik herkende er zelfs wel wat in. Die enorme drukte dat ‘dagelijks leven’ heet. Mensen die van alles van je vragen en verwachten, targets en deadlines die gehaald moeten worden, studieopdrachten die niet opschieten, vrijwilligerswerk, sportschool en dan moet er ergens ook nog plek zijn voor hobby’s en je sociale leven… Error!

Het leven gaat met een razend tempo aan ons voorbij en dat is soms best lastig om onder controle te houden. Workshops en cursussen over meer rust schieten als paddenstoelen uit de grond. Verliezen we onszelf dan zo aan de tijd en druk?

Even gaan liggen…

Een verlangen naar rust. Dat kennen we allemaal wel. Het doet me denken aan die paar woorden uit het nummer ‘chasing cars’ van Snow Patrol:

‘If I lay here

If I just lay here

Would you lie with me and just forget the world?’

Gewoon even liggen en verder niks. Zoals bij een zomervakantie: liggen en verder de wereld thuis even vergeten. En tegelijk de vraag naar een ander: wil jij hier met mij liggen en de wereld vergeten? Kun jij er voor zorgen dat ik die rust krijg?

Kom je naast me liggen?

We hebben die ander nodig om ons erbij te bepalen dat we soms een stap terug moeten doen. Om onszelf niet te verliezen. We hebben iemand nodig die ons kent en weet wat nodig hebben. Of zoals Snow Patrol verderop zingt:

‘All that I am

All that I ever was

Is here in your perfect eye, they’re all I can see’

 Alles wat ik was en nu ben, ligt in jouw, in uw ogen. Jij/U kent me het beste, zeg me dan maar waar ik die rust vindt. Help me om de druk te verlagen en terug te komen bij mijzelf.

Een tuin van rust

Wie die ander voor jou is, laat ik aan jou over. De band stelt in het nummer die persoon een indringende vraag:

‘Show me a garden that’s bursting into life’

Een tuin vol leven. Het doet me denken aan de Bijbel, waar de eerste bladzijdes gaan over een tuin die God maakt, en de laatste bladzijdes sluiten af met een tuin. Misschien is dat de plek waar echte rust te vinden is.

foto: Ruth Jellema
2 comments on “Lekker languit liggen…
  1. Avatar Marijke schreef:

    Nu nog vinden … Ik hoop dat jij al gevonden hebt, Martijn, of heel snel zult vinden! (En soms zie je de ingang van de plek wel, maar lukt het gewoo maar niet om er binnen te stappen …)

  2. Avatar Marina schreef:

    Gewoon even de boel de boel laten..prioriteit mag best eens bij onszelf liggen..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 mei 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief