Less is more

‘Wat!? Geen kamelen?’ De echtgenoot van mijn vriendin kijkt me verwonderd aan. ‘Je schrijft een roman over de vrouw van Potifar en daar komen geen kamelen in voor?’

Ik knik, glimlachend. ‘Je mist ze niet, hoor, dat weet ik zeker.’

Het is voor wel meer mensen een eye-opener, ook voor mijzelf was het dat: kamelen waren in de tijd van de aartsvaders nog niet gedomesticeerd. In het kader van research bezocht ik de Egypte-afdelingen van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en het Allard Pierson Museum.

‘Ik heb eigenlijk helemaal geen kamelen gezien op al die afbeeldingen’, had ik verwonderd tegen mijn man gezegd. Dat bleek dus te kloppen, de Egyptenaren uit die tijd hadden ook nog nooit een kameel gezien.

Anachronismen

‘Maar in de bijbel staat het toch echt wél!’ De echtgenoot van mijn vriendin gaat het boek der boeken halen en begint te bladeren. ‘Op schilderijen staan ze ook. Dus Eliëzer had volgens jou geen kamelen bij zich toen hij Rebekka bij de bron ontmoette?’

Ik blijf geruststellend glimlachen. ‘De verhalen in de bijbel zijn vaak pas veel later opgeschreven, toen waren er al wél kamelen.’

Toevallig vindt hij bij het bladeren ook even geen kameel, wel een ezel, hij kijkt me aan. ‘Inderdaad.’

‘Maar ze staan er wel, hoor’, zeg ik snel, ‘Die schilders zogen dat niet uit hun duim, maar het klopt dus niet.’

Ik begin wijselijk niet over andere anachronismen. Uit ervaring weet ik dat dit even genoeg is. Geen kamelen, daar is nog mee te leven, dat zet niet zo erg veel op z’n kop.

Verbeelding

Ik vind het zelf alleen maar boeiend. Dat er slechts ruilhandel was in die tijd en waar de zilverstukken waarmee Potifar Jozef koopt dan vandaan komen, bijvoorbeeld. De oudtestamenticus die ik bezocht, glimlachte: ‘We weten vooral heel veel niet over die tijd. Maar als romanschrijver mag je je verbeelding gebruiken.’

Dat is inderdaad heerlijk, ook al dub ik soms dagen over keuzes die ik maak voor het verhaal. Verbeelding is het mooiste dat er is, dat zouden we kinderen nooit moeten afleren!

Voor mij geldt bij het schrijven ‘less is more’. Dat wat jij weglaat, vult de lezer in en die verzint het altijd mooier dan ik dat voor hem kan. Ik weet daarom ook zeker dat, ofschoon ik ze niet noem, de echtgenoot van mijn vriendin straks gewoon kamelen bij de karavaan in mijn verhaal ziet.

Afbeelding: Alexandre Cabanel: Rebecca et Eliézer

3 comments on “Less is more
  1. Avatar anne schreef:

    Ik kijk uit naar vervolg -ende week !

  2. Avatar Irma Moekestorm schreef:

    Wat ontzettend leuk om over je schouder mee te kunnen gluren bij de totstandkoming van je roman. Ik weet het al: ik ga je volgen! Veel succes!

  3. Avatar Joke schreef:

    Ik ben heel benieuwd wat er verder komt. De zilverstukken zijn dus vermoedelijk niet in de vorm van munten zijn geweest? Dan denken we maar in brokjes zilver.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 oktober 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief