Let niet op het uiterlijk, kijk naar het hart

Op Koningsdag ontplofte de sociale media met commentaren op de Koninklijke familie. De kleding, de hoedjes en de jurken werden uitbundig becommentarieerd. Vooral prinses Amalia moest het ontgelden. Iedereen heeft een mening over deze jonge prinses, over haar kleding en vooral over haar kledingmaat.

Eerste oordeel

Een oordeel op het eerste gezicht is onvermijdelijk. Je ziet iemand en dan denk je….  oh die is ….  en vul maar in. In ons hoofd hebben we allemaal vakjes en rubrieken waar we mensen in plaatsen. Oud, jong, rijk, arm, lief, eigenwijs, geleerd, stoer, lui of dom. Wanneer je met iemand aan de praat raakt dan blijkt vaak dat je eerste oordeel niet klopt.

U2

De band U2 bracht op Koningsdag de videoclip bij de song ‘Love Is bigger than anything In it’s way’ uit. Een prachtige clip.

 

De video begint met de gesproken zin: “’You don’t care about what other people think anymore. It’s about you what you feel about yourself and what you got to bring to the world.” Het maakt je niet uit wat een ander van je denkt. Het gaat om jou en wat jouw talent voor deze wereld is.

Vervolgens zien we in de clip allemaal jonge mensen voorbij komen. Telkens kun je jezelf de vraag stellen: Wat denk ik bij deze persoon? Wat vind ik van de kleding, kapsel, uitstraling?  Hoe kijk je naar anderen? Heb je snel een oordeel? Is je oordeel positief of niet, en waar ligt dat dan aan?

God kijk naar je hart

In de Bijbel staat een mooi verhaal over de profeet Samuël. Hij moet een nieuwe koning aanwijzen. Samuël ontmoet de oudste zoon van Isaï, het is een stoere, grote jongen. Samuël denkt dat dit de nieuwe koning kan worden. Maar dan zegt God:  “Let niet op zijn uiterlijk. Kijk niet hoe groot hij is. Ik heb hem niet uitgekozen. Wat je van buiten ziet, is niet belangrijk. Daar kijken mensen altijd het eerst naar, maar ik let erop hoe een mens van binnen is.” (1 Samuël 16:7) Uiteindelijk blijkt de jongste zoon, de kleine herdersjongen David de nieuwe koning te zijn.

God kijkt niet naar het uiterlijk, maar naar het hart.

In het lied ‘Love is bigger than anything in it’s way’ roept U2 op om met liefde en hoop naar de wereld, de mensen en de toekomst te kijken.  Een oordelende blik sluit alle deuren. Een liefdevolle blik opent harten en maakt een mooie toekomst mogelijk.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief