Leve het conflict?

Daar zaten we met ons gezin: een conflict van één van onze dochters met een vriendin. Het was zomaar ontstaan. Zomaar ineens vlogen de verwijten over tafel. Zomaar ineens was er een flinke afstand ontstaan. Als gezin kozen we met z'n allen partij voor onze dochter: wat een druiloor, die vriendin van jou. En: is ze wel te vertrouwen? Maar onze dochter was er 200 procent zeker van: ergens is wat fout gegaan, maar ze is te vertrouwen!  

Praten

En warempel, ze kreeg gelijk. Na een week van windstilte volgde er een stevige, maar goede ontmoeting. Ze praatten en praatten, net zolang tot ze elkaar begrepen. Resultaat: de lucht is geklaard, de vriendschap gered en het vertrouwen -werkelijk waar- gegroeid.

 

 

Vloerkleed

Conflicten, ze horen bij het leven. Soms hoor ik stellen zeggen dat ze nooit ruzie hebben, maar dan denk ik stiekem: dan is de één vast de eeuwige leider en de ander de eeuwige volger. Nooit ruzie, dat kan toch niet. Betekent dat niet dat alles wat irriteert en lastig en moeilijk is onder het vloerkleed wordt geveegd?

 

Leren

Is elk conflict een kleine ramp? Nee, zeker niet. Van conflicten kun je leren. Leren communiceren, leren vertrouwen. Bijvoorbeeld.

 

Schuld

Elk conflict confronteert je met jezelf. Want: geef je alleen de ander de schuld of durf je ook naar jezelf te kijken. Da’s lastig! Je eigen gedrag zo eerlijk mogelijk onder de loep nemen is een klus van-heb-ik-jou-daar. Je trots aan de kant schuiven kost inspanning. Toch nog een keer open en rustig naar het verhaal van de ander te luisteren kost inspanning.

 

Kans

Dus: alsjeblieft niet elke dag gedoe, heisa, conflicten. Alsjeblieft niet! Maar als het dan toch gebeurt, probeer het als een kans te zien. Een mogelijkheid om te groeien, te leren, misschien wel dichter bij elkaar te komen.

 

Vriendschap

Als laatste een aardigheidje uit het Bijbelboek Spreuken:

“Je hebt meer aan een vriend die boos op je is, 

dan aan een vijand die heel vriendelijk tegen je doet”

(Spreuken 27: 6)

2 comments on “Leve het conflict?
  1. Avatar Arend-Jan schreef:

    Mooi geschreven…

  2. Avatar Mar schreef:

    Dit is een hulpvol blog en prachtige spreuk!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
29 juli 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief