Leve de vrijwilligers!

Duizenden mensen schenken om niet tijd en talenten en zetten zich in voor de ander.

Hoe zou onze samenleving er zonder vrijwilligers uitzien? Een lastige vraag waar heel veel antwoorden op mogelijk zijn. Het zou volgens mij een verarmde samenleving zijn, waarin veel liefdevolle verbindingen ontbraken.

Waarom vrijwillig?

Er zijn nogal wat regels waaraan mensen zich moeten houden wanneer ze op een begrensde ruimte met anderen samenleven. Zonder regels wordt het een rommeltje. Maar behalve regels, is er nog een factor die belangrijk is om dat leven prettig te maken: liefde. Een heel groot woord voor een levenshouding, die het beste uit mensen haalt en ook anderen dat beste gunt. Naast plichten ook het recht en de vrijheid om zelf keuzes te maken. Vrijwilligerswerk is een keuze. Vrijwilligerswerk is niet een zaak van resultaten, maar van aanwezigheid. Dat is goed voor de samenleving, dat is goed voor het individu dat geeft en ontvangt. Het houdt het leven in balans.

Vrijwilligerswerk is samen-werk

Vrijwilligerswerk is samen-werk

Dienstbaarheid

Vrijwilliger zijn betekent jezelf aanbieden aan mensen die hulp nodig hebben. Dat kan variëren van kleine ondersteuning als boodschappen doen tot aan bemoediging, helpende handen en vrije schouders in hele moeilijke situaties. Het grootste geschenk is door er te zijn geloof en vertrouwen uit te delen. Een groot goed, want wanneer er geen uitzicht meer lijkt te zijn en mensen het vertrouwen in de samenleving, in hun directe omgeving of in zichzelf verliezen, dan is het leven een groot zwart gat. Op een goede manier vrijwilliger zijn heeft te maken met menswaardigheid. Elk mens is van waarde. Ook als die hulp nodig heeft.

Daar doe ik het voor

Zelf ben ik met een zestal andere dames vrijwilliger op de gesloten afdeling van een verzorgingstehuis. We praten wel eens over het ‘waarom’ van dit werk en in grote lijn is het antwoord hetzelfde: ‘Goed doen. In het klein, in de eigen omgeving en met eigen mogelijkheden positief bijdragen aan de wereld.’ Niets mooier dan de glimlach van de oude mensen wanneer we samen zingen, een kneepje in je arm omdat ze het naar de zin hebben. Een glimlach op het gezicht als je op bezoek komt. In veel gevallen word ik niet herinnerd als mezelf, maar als een mens dat aandacht en warmte brengt. Is er iets mooiers? Daar doe ik het voor, voor dat kleine vleugje blijdschap bij de ander.

Voedingsbodem

Mijn geloof is mijn voedingsbodem. Ook voor dit werk. Ten diepste is het de medemenselijkheid die me in beweging zet. Dat is niet afhankelijk van welke religie ook. De vrijwillige inzet is een beweging vanuit het hart. We zijn als mensen in onze kwetsbaarheid en kracht met elkaar verbonden. Dat houdt volgens mij in dat we elkaar ook steunen waar en wanneer dat nodig is. Dat vraagt om ruimte en vertrouwen om dit werk te kunnen doen. Dat vraagt om een voedingsbodem van gelijkwaardigheid zonder gradatie ‘betaald – onbetaald’. Met liefde, respect, geloof en vertrouwen als basis kunnen mensen samen een hele goede weg gaan. Is vrijwilligerswerk ook iets voor jou?

2 comments on “Leve de vrijwilligers!
  1. Avatar Nierstichting73 schreef:

    Marianne ik lees wat je over het vrijwilligers schrijft het is zoals je zegt het geeft zoveel voldoening om mensen even het gevoel te geven dat je er bent voor hun al jaren doe ik dat in het verpleeghuis helpen met de broodmaaltijd mensen die niet meer in staat zijn om het zelfstandig te doen dankbaar dat je dat stukje brood in hun mond stopt de beker met drinken vastpakt om ze een slokje te laten nemen ze zijn zo blij meteen beetje aandacht en ik geef het graag voel het zelfs als plicht om onze medemensen liefde te schenken en geloof me mijn hart straalt daar ook van ik raad het een ieder die een beetje tijd over heeft om dit mooie werk te doen zo maken we samen de wereld een beetje mooier.
    Truus.

    • Avatar Marianne van Waterschoot schreef:

      Dank je wel voor je mooie reactie, Truus. Ga vooral door met je mooie werk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief