Leve het conflict?

We zaten er met ons gezin bovenop een paar weken geleden: een conflict van één van onze dochters met een vriendin.

Het was zomaar ontstaan. Zomaar ineens vlogen de verwijten over de tafel. Zomaar ineens lagen die pontificaal tussen hen beide in.

Vertrouwen

Als gezin kozen we met z’n allen partij voor onze dochter: wat een druiloor, die vriendin van jou. En: is ze wel te vertrouwen? Maar onze dochter was er 200 procent zeker van: ergens is wat fout gegaan, maar ze is te vertrouwen!
En warempel, ze kreeg gelijk. Na een week van windstilte volgde er een uitnodiging en een stevige, maar goede ontmoeting. Ze praatten en praatten, net zolang totdat ze elkaar begrepen. Resultaat: de lucht is geklaard, de vriendschap gered en het vertrouwen – werkelijk waar – gegroeid.

Leren

Conflicten, ze horen bij het leven. Soms hoor ik stellen zeggen dat ze nooit ruzie hebben, maar dan denk ik stiekem bij mezelf: dan is de één vast de eeuwige leider en de ander de eeuwige volger. Nooit ruzie, dat kan toch niet? Betekent dat niet dat alles wat irriteert en lastig en moeilijk is onder het vloerkleed wordt geveegd? Elk conflict is een ramp. Maar is dat waar? ‘t Hoeft niet. Van conflicten kun je leren. Leren communiceren, leren vertrouwen. Bijvoorbeeld.

Eerlijk

Elk conflict confronteert je met jezelf. Want: geef je alleen de ander de schuld of durf je ook naar jezelf te kijken. Da’s echt lastig! Je eigen gedrag zo eerlijk mogelijk onder de loep nemen is een klus van heb ik jou daar. Je trots en je eigen gelijk aan de kant schuiven kost inspanning. En bijna net zo moeilijk is het om open en rustig naar het verhaal van de ander te luisteren.

Groeien

Dus: alsjeblieft niet elke dag gedoe, heisa, conflicten. Alsjeblieft niet! Maar als het dan wel gebeurt, probeer ‘t als een kans te zien. Een mogelijkheid om te groeien, te leren.

Als laatste een aardigheidje uit het Bijbelboek Spreuken:
“Je hebt meer aan vriend die boos op je is,
dan aan een vijand die heel vriendelijk tegen je doet.”
(Spreuken 27: 6)

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief