Leven in bonustijd

Hamster Mistral is er niet meer. Nee, het is niet alsnog kater Luuc geweest die hem te grazen heeft genomen. Hij was eerder onrustig toen ik het nog niet doorhad. Zo'n moment dat je zou willen dat je kat zou kunnen praten: "Wat is er Luuc, je hebt eten." Maar toen ik Mistral levenloos in de kooi zag liggen, dacht ik: “Dat was het dus”.

Niet onverwacht

Jammer. Mijn tranen had ik al eerder gelaten. Zo’n twee maanden geleden lag ze merkwaardig in een hoekje boven het zaagsel. Toen ik haar aanraakte, krijste ze bijna. En schokken dat ze deed. Ik was er erg van ontdaan. Ze sleepte zich toch nog naar haar holletje. Ik dacht: “Dit was het dan”. Het was wachten totdat ik haar dood zou aantreffen.

Maar in plaats daarvan kroop ze een paar uur later enigszins beduusd weer uit haar holletje en ging eten. Een goed teken. Wat het geweest was, geen idee. Kortsluiting in haar hoofd,  een harde reset en daar ging ze weer. Wel wat ouder en steeds grijzer, voorzichtiger. Maar ze was er nog. Toch hield ik er daardoor wel rekening mee dat het spoedig afgelopen zou zijn. Tenslotte was ze al best oud, voor een hamster.

Bonus

Het gaf me het gevoel dat alle tijd die ze nog bij me was extra tijd was. Een bonus. Daar genoot ik van. Daarom kwam de klap ook niet zo hard aan. Het had eigenlijk eerder afgelopen ‘moeten’ zijn.

Tweede leven

Die gedachte kwam in me op, omdat ik mensen zo weleens over zichzelf heb horen praten. Mensen die na een ziekte of een acute ziekenhuisopname het gevoel hebben een ‘tweede leven’ te hebben gekregen. Zelfs zo dat iemand zei: “Ik leef in extra tijd”.

Andere prioriteiten en dankbaar

Ik zie mensen dan andere prioriteiten leggen. Dingen die voorheen belangrijk waren, worden dat in bonustijd minder. Ik zie dat ze dankbaar zijn voor de extra tijd. Ik zie ze meer genieten, meer rust nemen. Bovendien beseffen ze vaker dat het leven inderdaad eindig is, maar dat dat einde er nu nog niet is. Dat, wanneer het zover is, het in ieder geval later komt dan eerst gedacht. Het leven was sterker en blijft dat misschien, ook voorbij het einde.

 

Heb jij een ervaring met extra tijd om te leven? Of heb je ergens anders het gevoel bij dat je meer tijd krijgt dan waar je op had gerekend, waardoor het toch goed is gekomen, of je meer tijd hebt gehad om dingen uit te praten, op te bouwen, opnieuw te beginnen?

 

foto:Otto
Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
28 maart 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief