Leven in de stilte, wat betekent dat eigenlijk?

Op Mijnkerk schrijven we veel over de stilte zoeken, rust proberen te vinden in je dagelijks leven. Schrijfster, trainer en coach Mirjam van der Vegt organiseert stiltewandelingen en trainingen. Ze zit nu midden in een verhuizing. Hoe vindt zij rust in deze hectische tijd?

Mirjam: “Voor mij gaat het op dit moment heel erg over de innerlijke rust. Ik heb een jaar vol chaos achter de rug. In de stiltewandelingen en de trainingen heb ik het altijd over de drie fases van stilte. De eerste fase is herademen, zie dit als even een pauze nemen. De tweede fase is struikelen en jezelf accepteren en de derde fase is je bemind weten. Dat zijn de drie tredes van stilte volgens de kloostertraditie. De laatste twee vind ik de meest intrigerende. Kun je als je struikelt bij je eigen chaos blijven en kun je jezelf geliefd voelen in die chaos?”

Leren voelen

De eerste stap in het accepteren van je chaos, is leren voelen. Luisteren naar je gevoelens is iets anders dan gehoorzamen aan de gevoelens of je ertegen verzetten. Mirjam: “Als we ons rot voelen, zeggen we meestal: ‘Ik voel me zo, maar ik wil het anders.’ Maar kun je ook gewoon zeggen: ‘Ik voel me rot en ik ga met alles wat ik heb en wie ik ben naar God toe?’ Kun je bij God zijn mét je chaos? Het gaat niet om het wegredeneren of zeggen: ‘Maar de Heer maakt alles goed.’ De Heer maakt inderdaad alles goed, maar ik voel me niet goed. Deze twee dingen kunnen naast elkaar bestaan. Ik mag me ook rottig voelen.”

Je rot voelen is een belangrijk instrument, zegt Mirjam. “Het is zelfs een heilig instrument dat iets zegt over je vitaliteit van leven. Je gevoelens zijn instrumenten om te onderscheiden welke weg je bij God brengt en wat je van God afbrengt. In de kerk kan het soms gaan over je goed voelen, maar er is ook heilige onrust. Kun je leren te onderscheiden wat echte onrust en wat heilige onrust is? In de stiltewandelingen maak ik een aanzet tot het leren van onderscheidingsvermogen.”

In de regen wandelen of binnen zitten

Mirjam vergelijkt gevoelens met regen. “Voor regen heb je verschillende soorten termen. Doordat je ze hebt gevoeld en ervaren weet je welke jas je bij welk weer aantrekt. Je kunt ook zeggen: ‘Ik wil nooit meer regen voelen, dus blijf ik binnen.’” Met gevoelens is dat net zo, vertelt ze. Je kunt ze wegredeneren, ervan wegrennen en binnen blijven, maar pas als je ze leert herkennen, kun je er regie over gaan voeren. Mirjam legt uit dat de mens is gemaakt om de aarde te bewerken. “We mogen onze ziel ook bewerken door te leren onderscheiden wat juist is en niet. Wat is onkruid en wat is een bloem? Sommige gevoelens zijn onkruid, maar dat moet je eerst zien opkomen om het te kunnen herkennen.”

Mirjam: “Je kunt leren dat stilte een natuurlijke manier van leven is. Het leuke is dat je dat tijdens een stiltewandeling doet in de natuur, dat je proeft en beleeft hoe dat gaat. Je krijgt tien wijsheden mee van een abt, die in relatie staat met de natuur. Tijdens de wandeling maak je een reis van je hoofd naar je hart.”

Stilte is dus veel meer dan een pauze nemen, het is een manier van leven. Een leven met tijd en met aandacht. Mirjam: “Ik vind de uitspraak die in de bijbel staat van Paulus, een bezig mannetje, altijd interessant. Hij zegt: ‘Doe gewoon je rustig je werk’. Dat is voor mij de kern van leven in de stilte.”

Meer weten over deze stiltetraining? Ga naar mirjamvandervegt.nl

De Protestantse kerk heeft pioniersplekken die stilte-wandelingen of trainingen aanbieden. Bijvoorbeeld het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum en Nijkleaster in Jorwerd.