Dierenarts

Teckel Jasper leeft in hun nu. Ook veel mensen streven daarnaar. Maar is dat wel zo slim...

We komen net terug van de dierenarts. Jasper kreeg zijn jaarlijkse inentingen. Ik had hem ook ingeschreven voor het laten verwijderen van tandsteen onder narcose, maar dat was niet nodig. De dierenarts kon de bruine plekken op het gebit van Jasper met een krabbertje wegbikken. Na tien minuten stonden we weer buiten en het leed was geleden.

Een bezoek aan de dierenarts bestaat voor Jasper uit een vrolijk gedeelte (hoera, uit!) een oh-nee-wat-nu-fase (dat is op ongeveer 10 meter afstand van de praktijk van de dierenarts), een zenuwperiode (wachtkamer), het diepe lijden (de entingen) en het-grote-wegwezen-hier tot slot. Eenmaal buiten is al het leed weer vergeten. Jasper is uit zichzelf 100 % mindful. De toekomst is niet in beeld en over het verleden wordt niet nagedacht. Nu is ‘leven in het nu’ en ‘aandacht voor het moment’ tegenwoordig ook voor veel mensen nastrevenswaardig. Maar als ik Jasper zo bestudeer tijdens dat dierenartsbezoekje vraag ik me af of we het menselijk vermogen om ons ook te verhouden tot verleden en toekomst niet wat meer op waarde kunnen schatten.

‘Leven in het nu’ gaat uit van de aanname dat je ervaringen dan intenser worden en je echt kunt genieten. Maar er is ook een keerzijde. Daar herinnert Jasper mij aan. Er valt wat voor te zeggen om niet gevangen te zijn in het heden. Wie zijn verleden kent en weet heeft van toekomst hoeft namelijk niet samen te vallen met zijn of haar lijden. Een eenvoudig bezoekje aan de dierenarts hoeft dan niet meer het absolute einde te zijn.

Dus weg met het hier-en-nu. Zolang je kunt, leef je uit in het verleden en maak plannen voor de toekomst.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief