MENUMENU

Leven in Liefde

Deze week is het twee jaar geleden dat mijn moeder is overleden. Ze mocht 89 jaar worden, was er aan toe om afscheid te nemen en daardoor kon ik er vrede mee hebben, maar toch…

Schamen voor je ouderdom

Natuurlijk ben ik heel erg dankbaar dat ik mijn moeder zo lang heb mogen meemaken. Ze is heel vaak ziek geweest en was zelf misschien nog wel het meest verbaasd dat ze zo oud mocht worden. “Ik schaam me er soms voor dat ik zo oud ben”, zei ze dan. Die opmerking komt vaak in me naar boven. Ik denk dat ze deze ‘schaamte’ vooral voelde op momenten dat mensen jonger dan zij, soms heel erg veel jonger dan zij, ernstig ziek werden of kwamen te overlijden.

Mooi Leven

Dat tekende haar en misschien ook wel een groot deel van haar generatie. Jezelf wegcijferen en altijd aan anderen denken. Toen ze wist dat ze hier niet lang meer zou leven, zei ze: “ik heb een mooi leven gehad”. En daar ben ik soms nog verbaasd over. Als ik zou gaan opsommen wat ze allemaal heeft meegemaakt op het gebied van leven, verlies, hard werken, ziekte, is deze pagina te klein en dan toch zeggen: “ik heb een mooi leven gehad”.

Liefde

In één van de laatste dagen, gaf ze me daarvoor het sleutelwoord. Ik zat al een tijdje naast haar bed. We zaten hand in hand en ik zei: “Mam, mag ik je bedanken voor alles!” Ze opende haar ogen en zei: “Och meisje toch, dat was toch allemaal liefde!”

Leven in liefde

Jezelf wegcijferen en er zijn voor anderen, is iets wat niet zo goed meer bij deze tijd van leven past. We moeten assertief zijn, voor onszelf opkomen. En ik snap heel goed dat dat in deze maatschappij, en in bepaalde werkkringen ook soms heel hard nodig is. Maar laten we het wel met Liefde doen! Want we hebben elkaar nodig, moeders en dochters, vaders en zonen, vrienden en vriendinnen. Om fijne herinneringen en een mooi leven te hebben. 

 

Foto: Hoogveen in het Fochteloërveen door Dominicus Johannes Bergsma

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
20 oktober 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars