Levensvraag: geloof en seksualiteit, kan dat samen?

De kerk is vaak verknipt met seksualiteit omgegaan. Dat heeft mensen zwaar beschadigd. Seks is iets waarover je niet praat en voor zover je dat wel doet is het omgeven met geboden en verboden. Discussies gaan vaak uitsluitend over samenwonen (mag dat wel of niet?) of over homoseksualiteit. Niet over relaties van liefde en trouw en de vreugde van goede seks. Laat staan over de vraag hoe je daarin kunt groeien.

Seks is door God bedacht. Het is een geschenk aan de mensheid, bedoeld voor de voortplanting, maar ook om van te genieten. Het bijbelboek Hooglied is er vol van. De kerk heeft wél altijd benadrukt dat seks niet los verkrijgbaar is. Seks hoort thuis in relaties van liefde en trouw en is niet geschikt voor een one night stand. Seks kan ook een beschadigende kracht zijn, zoals wel gebleken is in talloze situaties van ontrouw, overspel en misbruik – helaas ook in de kerk.

Homoseksuele relaties

Soms wordt gedacht dat christenen tegen homo’s zijn. In de meeste gemeentes zijn homoseksuelen van harte welkom. Wel wordt er verschillend over homoseksualiteit gedacht. De discussie spitst zich toe op de vraag of homoseksuele relaties gezegend kunnen worden in de kerk. Kerken kiezen hier verschillend in, plaatselijke gemeentes maken op dit punt hun eigen keuze.

Wat zou jouw antwoord zijn?

Deze blog wil een handreiking zijn bij de levensvragen rondom geloof. Voor jezelf, voor de gesprekken met anderen. Als een bemoediging. Niet omdat op alles sluitende antwoorden te geven zijn.  Geloof zoekt woorden omdat we zelf iets gehoord hebben – en dat door willen geven. De antwoorden in deze blog zijn misschien niet jouw antwoorden. Ze zijn ook zeker niet compleet, zie ze als een ‘eerste aanzet’. Ze kunnen wel uitdagen tot bezinning: wat zou jouw antwoord zijn?

Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag: Geloof en seksualiteit: gaat dat samen?

Bron: boekje Met hart en ziel, 10 moeilijke vragen en hun antwoorden, Nynke Dijkstra-Algra.

2 reacties op “Levensvraag: geloof en seksualiteit, kan dat samen?
  1. Avatar Tineke schreef:

Genieten samen
    Ik ben weduwe
    Heb een nieuwe partner
    Samen genieten wij ervan
    Dat we dit mogen meemaken
    67 jaar jong

2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

Het is helaas één van de meest trieste verhalen van de kerk (en andere geloofsrichtingen). Er wordt in sommige geloofsgemeenschappen heel krampachtig vastgehouden aan een aantal uitspraken van mensen uit de Bijbel. Het is eigenlijk heel gek dat met name op het gebied van seksualiteit de kerk zo in de kramp geschoten is. Andere leefregels worden veel gemakkelijker aan de kant geschoven, zoals liefde voor de naaste, je geen zorgen maken voor de dag van morgen, jezelf opofferen voor je medemens.
    Wat vooral veel pijn doet is dat allerlei misstanden in de kerk op seksueel gebied jarenlang konden (kunnen) doorgaan, terwijl men de leefregels streng uitdraagt.
    Het maakt ons er niet geloofwaardiger op.