Levensvraag: Is Jezus er alleen voor de kneusjes?

Jezus zei: “Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel. ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.” Je zou denken dat Jezus komt voor de kneusjes. Het tegendeel is waar: Jezus ziet in dat een mens openstaat voor verandering, voor vergeving en voor liefde wanneer die mens erkent dat het verdriet hem overkomt. Juist die tegenslag kan hem of haar maken tot een ander, beter persoon.

Ik belandde tijdens een autorit in een interview op de radio. Het ging over psychologie, over zelfhulp, over mensen die met hun jeugd in de knoop zitten en later geen uitweg meer zien. Is dat herkenbaar? Dat er zaken in je leven gebeurden waar je maar geen streep onder kunt zitten? Wat maar een schaduw blijft werpen over je leven van vandaag? Het ontlokte één van de gasten tot een bijzondere uitspraak: “Ach, op je zestiende is iedereen ongelukkig.”

Verleden als excuus

Dat deed me terugdenken en verrek: ik moest toegeven dat hij gelijk had. Ik kan terugkijken op een goede jeugd, een goede schooltijd en een goede opvoeding, maar op mijn zestiende was ik inderdaad zo onzeker als de pest. In hoeverre zouden we ons verleden als een excuus gebruiken voor ons leven van vandaag de dag? Ik denk dat dit vaker voorkomt dan we denken.

Vergeven houdt dan dat je die gebeurtenissen erkent, maar dat je de wil uitspreekt dat ze niet je verdere leven bepalen.

Vergeven

Heeft dat ook met vergeven te maken? Deels wel. Vergeven klinkt alsof je de meest softe partij bent. Maar het tegendeel is waar: juist wanneer je vergeeft open je een deur naar de toekomst. En in ieder mensenleven gebeuren trieste dingen. Door ouders, door familie, door omstandigheden. Vergeven houdt dan dat je die gebeurtenissen erkent, maar dat je de wil uitspreekt dat ze niet je verdere leven bepalen. Er wordt paal en perk gesteld: je keert om. Alleen jij kunt dat.

Alles moet lukken, of er in ieder geval van de buitenkant gelikt uitzien.

Falen is een vies woord

Ten tweede: we leven in een tijd waarin falen een vies woord is. Alles moet lukken, of er in ieder geval van de buitenkant gelikt uitzien. Je kwetsbaarheid of je littekens horen op de achtergrond. Maar die tegenslag hoort wel bij je leven. Sterker nog: het vormt en veredelt je. Om met de woorden van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter te spreken: “Ik denk dat de lastigheden van het leven aanleiding geven tot de liefde. De liefde verschijnt niet in de fantastische kant van het leven. Niet als iedereen zich geweldig voelt en bonussen binnenharkt. Want juist als het leven een beetje moeilijk wordt, heeft het menselijke dier nood aan een ander”

 

Hoe ga jij om met tegenslagen in je leven?

3 comments on “Levensvraag: Is Jezus er alleen voor de kneusjes?
 1. Avatar Chris Blij schreef:

  Dankbaar zijn voor het geen wat je hebt.Dankbaarheid geef je hoop voor de kracht voor morgen.

 2. Avatar Annelot schreef:

  Plotsklaps 50% minder gehoor. Door virus.
  In stilte leer je ontdekken dat er heel veel geluid aan je voorbij gaat maar het zet je wel aan het denken. En heb verschillende dingen uitgeprobeerd om toch een paar dingen te kunnen volgen. Hulpmiddelen zijn toch wel handig.

 3. Avatar Sipke Huizinga schreef:

  Jezus vergelijkt de zieke mensen met zondaars. En omdat we allemaal zondaars zijn, zullen we allemaal onder de “kneusjes” vallen. Ook de mensen, die als rechtvaardig bekend staan, zullen misstappen begaan hebben.
  Het niet mogen falen is iets wat we onszelf aanpraten, want iedereen weet van zichzelf dat hij/zij wel meerdere keren gefaald heeft in het leven. Maar we lopen daar inderdaad niet graag mee te koop.
  Nu vind ik dat er wel een verschil is tussen falen en zondigen. Falen is meestal het mislukken van een te leveren prestatie, terwijl zondigen een verkeerde handeling is tegenover God of medemens. Daarom vind ik de vergelijking ook niet helemaal zuiver in dit geval.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
15 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief