Levensvraag: Is niet alles relatief?

‘Als ik in Bagdad geboren was, was ik nu moslim geweest.’ Dat klopt hoogstwaarschijnlijk. Net zoals je, wanneer je in Amsterdam was geboren, grotere kans loopt nu atheïst of agnost te zijn. Mensen die deze uitspraak doen, laten daarmee zien dat ze ‘geloven’ relatief vinden. Hoe kun je nu beweren dé waarheid te kennen als die waarheid zo overduidelijk gebonden is aan tijd en plaats? Daaronder ligt de vraag of je überhaupt wel kunt spreken van een algemeen geldende ‘waarheid’. Of is die waarheid er wel, maar kan niemand die echt kennen?

Mensen die zeggen dat ze ‘de waarheid’ kennen, worden al gauw verdacht van fundamentalisme. Is het niet arrogant? We hébben de waarheid toch niet in pacht? Voor geen mens is alles betrekkelijk.

Waarheid

Niet alles is relatief. We zijn ervan overtuigd dat racisme slecht is, dat je mensen niet mag uitbuiten, dat kindermisbruik niet kan. Waar halen we dat vandaan? Kennelijk weten en vinden we iets over ‘goed’ en ‘kwaad’ dat alle relativiteit overstijgt. Zou dat ook niet kunnen gelden voor dat wat onze werkelijkheid overstijgt? Voor God?

Geloof is een geschenk. We hebben de waarheid niet in pacht, dat wat we denken te ‘weten’ is ons ook geschonken. Niemand heeft ooit God gezien, schrijft Johannes. We weten iets over God omdat we geloven dat God zelf zich bekend heeft gemaakt.

Waarheid: een persoon

Waarheid is in de Bijbel niet een serie overtuigingen, maar een mens, een persoon. Jezus Christus noemt zichzelf ‘de waarheid’. Zijn hele leven laat zien hoe leven bedoeld is, wat werkelijk van belang is. Zijn weg is de weg naar God. Bij deze ‘waarheid’ gaat het uiteindelijk om vertrouwen. Als je gaat ontdekken wie Jezus is, klinkt vroeg of laat de vraag: vind ik Hem betrouwbaar, geloof ik dat in zijn leven en kruis en opstanding iets beslissends is gebeurd – voor mij, voor heel de wereld?

Wat zou jouw antwoord zijn?

Deze blog wil een handreiking zijn bij de levensvragen rondom geloof. Voor jezelf, voor de gesprekken met anderen. Als een bemoediging. Niet omdat op alles sluitende antwoorden te geven zijn.  Geloof zoekt woorden omdat we zelf iets gehoord hebben – en dat door willen geven. De antwoorden in deze blog zijn misschien niet jouw antwoorden. Ze zijn ook zeker niet compleet, zie ze als een ‘eerste aanzet’. Ze kunnen wel uitdagen tot bezinning: wat zou jouw antwoord zijn? 

Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag: Is niet alles relatief?

Bron: boekje Met hart en ziel, 10 moeilijke vragen en hun antwoorden, Nynke Dijkstra-Algra.

 

One comment on “Levensvraag: Is niet alles relatief?
  1. Avatar Sipke Huizinga schreef:

    Er is een oud verhaal over de waarheid: een Griek en een Jood stonden bij een sloot, die bedekt was met een dikke laag ijs. De Griek zei: dit is ijs en de Jood zei ook: dit is ijs. Ze zeiden dus allebei hetzelfde, maar ze bedoelden iets anders. Voor de Griek stond het ijs gelijk aan de toestandverandering van water, het niet meer bewegen van moleculen. Voor de Jood stond het ijs gelijk aan betrouwbaarheid, je kunt er op lopen en zakt er niet doorheen.
    Dit geeft voor mij het verschil aan tussen de wetenschappelijke en de religieuze uitleg van waarheid.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief