Levensvraag: schepping of evolutie?

Geloven christenen nu werkelijk dat de aarde in zes keer 24 uur geschapen is of hoe zit dat? Christenen (en met hen vele gelovigen – ook van andere religies) geloven dat deze wereld er niet toevallig is. Er zit een Schepper achter.  Over HOE de Schepper dat heeft gedaan kun je van mening verschillen. Duurde dat miljoenen jaren?

Wetenschappers zijn het erover eens dat het ontstaan van deze aarde en de mens een lang proces van evolutie is geweest. Christenwetenschappers zien daar ook de hand van God in. Dat laatste is een geloofsuitspraak, je kunt het niet met de methoden van de wetenschap aantonen. ‘Schepping’ en ‘evolutie’ hoeven elkaar niet uit te sluiten. De geloofsuitspraken ‘alles is toeval’ of ‘er is een Schepper’ doen dat wel.

Wetenschappers

Eeuwen geleden waarschuwde Augustinus al dat we wetenschappers serieus moeten nemen. ‘Een niet-christen weet vaak iets over de aarde, de hemelen, de beweging en de baan van de sterren, en deze zekere kennis is vaak gebaseerd op logica en ervaring. Voor een ongelovige is het dus beledigend en schandelijk om een christen onzin te horen praten over zulke dingen, terwijl hij beweert dat datgene wat hij zegt op de Schrift is gebaseerd. We zouden er alles aan moeten doen om zulke gêne te voorkomen, opdat mensen christenen niet als ontwetend zien en ze niet minachtend uitlachen.’ Augustinus, De Genesi ad Litteram

Genesis

Genesis 1 is geen historisch-wetenschappelijk verslag van de schepping. Het is een tekst met een boodschap: God is de Schepper van hemel en aarde. Hij is de maker van de zon die hij persoonlijk heeft ‘opgehangen’ als licht aan de hemel. Er is geen zonnegod. God schept orde in de chaos, hij maakt ruimte voor zijn schepselen en voor de mens als beheerder en rentmeester over al het geschapene.

Tip

Hans van Ark: “Ga op een heldere avond samen buitenstaan. Kijk naar de sterrenhemel. Realiseer je dat, hoever je ook gaat, echt hoever je ook gaat, er nooit een einde aan komt. Wonderlijk dat nog geen enkele wetenschapper op aarde hier een verklaring voor heeft. Het geloof wel: God!”

De handtekening van de Heer

Hier volgt een mooie, toepasselijke psalm: De handtekening van de Heer (psalm 8, Psalmen voor Nu):

 

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld.

U laat uw glorie hemelhoog bezingen
door kleine kinderen en zuigelingen.
U bent te sterk voor tegenstanders,
uw vijand zwijgt, hij kan niet anders.
Als ik de hemel zie, dat wonder van uw hand
– U bracht de maan en elke ster tot stand –
wat is een kind dan, dat U aan hem denkt;
wat is een mens, dat U hem aandacht schenkt?

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld.

U hebt de mens een ereplaats gegeven.
Bijna aan God gelijk, zo mag hij leven.
Mensen zijn, Heer, uw afgezanten.
U legt uw werk in mensenhanden:
de schapen op de dijk, de koeien in de wei,
alles wat leeft in de natuur erbij:
luchten vol vogels en zeeën vol vis,
al wat zijn weg door oceanen kiest.

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld.

Wat zou jouw antwoord zijn?

Deze blog wil een handreiking zijn bij de levensvragen rondom geloof. Voor jezelf, voor de gesprekken met anderen. Als een bemoediging. Niet omdat op alles sluitende antwoorden te geven zijn.  Geloof zoekt woorden omdat we zelf iets gehoord hebben – en dat door willen geven. De antwoorden in deze blog zijn misschien niet jouw antwoorden. Ze zijn ook zeker niet compleet, zie ze als een ‘eerste aanzet’. Ze kunnen wel uitdagen tot bezinning: wat zou jouw antwoord zijn? 

Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag: Schepping of evolutie?

Bron: boekje Met hart en ziel, 10 moeilijke vragen en hun antwoorden, Nynke Dijkstra-Algra.

 

One comment on “Levensvraag: schepping of evolutie?
  1. Avatar Sipke Huizinga schreef:

    Ik vind het jammer dat deze discussie iedere keer opnieuw opduikt. De bijbel is geen wetenschappelijk boek, maar een boek met de ervaringen van mensen met hun God. Wat mensen in het verleden als goddelijk beschouwden, is door wetenschap nu als toeval aangetoond. Daar moeten we niet moeilijk over doen. Evengoed zing en spreek ik ook over God de schepper, terwijl ik weet dat het om toeval gaat. Maakt niet uit, want als we het als dichterlijke taal zien, dan kan dat prima. Als in het Hooglied gesproken wordt over “jouw borsten zijn als druiventrossen” dan nemen we dat ook niet letterlijk.

    In prediker staat: “mensen willen alles begrijpen, dat is een zware taak die God aan de mensen heeft gegeven”. Daar kan ik me wel in vinden.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief