Levensvraag: Wat is het verschil tussen God en Allah?

Er zijn meer gelovigen dan atheïsten op aarde. Veel mensen geloven in een god of in ‘iets’. Dat geloof waaiert uit in verschillende godsdiensten. Komen die allemaal op hetzelfde neer of moet je kiezen? Het verschil tussen het christendom en andere godsdiensten is Jezus.

Er zit veel gemeenschappelijks in alle godsdiensten: besef van een ‘hogere macht’, heilige geschriften, allerlei rituelen, gebed, feesten. Daarnaast zijn er grote verschillen. Het hindoeïsme kent meerdere goden. Het boeddhisme kent geen god of goden. Het Jodendom, christendom en de islam zijn monotheïstisch: ze geloven in (het bestaan van) één God.

Jezus

Specifiek voor het christendom is het geloof dat God mens werd in Jezus Christus. ‘Jezus is Heer’ is dan ook de oudste belijdenis van de kerk. Christenen zijn ‘Jezusmensen’. Alle andere godsdiensten zijn daarmee niet afgeschreven. In gesprekken met andersgelovigen kan er herkenning zijn. De waarheid is niet exclusief bij christenen te vinden.

God en Allah?

Allah is de naam voor God bij de moslims, maar ook voor Arabische christenen. Het zit ’m dus niet in de naam. Interessant wordt het als je in gesprek gaat: wie is God, wie is Allah voor jou? Hoe ken je Hem? In zulke ontmoetingen groeit verheldering. Er zal herkenning zijn, maar ook de verschillen worden duidelijk. Zo’n gesprek levert meer op dan algemene beweringen vooraf, zoals ‘God en Allah zijn dezelfde’ of juist ‘We hebben het over totaal verschillende goden’.

‘Hoe dicht islam en christendom op bepaalde geloofspunten elkaar ook naderen – één God, de schepper, het oordeel, de noodzaak van redding, engelen en profeten – en hoezeer beide in ethisch opzicht ook verwant zijn, voor de kerk blijft Christus de ultieme openbaring van God.’ (uit ‘Integriteit en Respect’, de islamnota van de Protestantse Kerk)

Wat zou jouw antwoord zijn?

Deze blog wil een handreiking zijn bij de levensvragen rondom geloof. Voor jezelf, voor de gesprekken met anderen. Als een bemoediging. Niet omdat op alles sluitende antwoorden te geven zijn.  Geloof zoekt woorden omdat we zelf iets gehoord hebben – en dat door willen geven. De antwoorden in deze blog zijn misschien niet jouw antwoorden. Ze zijn ook zeker niet compleet, zie ze als een ‘eerste aanzet’. Ze kunnen wel uitdagen tot bezinning: wat zou jouw antwoord zijn?

Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag: Wat is het verschil tussen het christenen en andere godsdiensten?

Bron: boekje Met hart en ziel, 10 moeilijke vragen en hun antwoorden, Nynke Dijkstra-Algra.

3 reacties op “Levensvraag: Wat is het verschil tussen God en Allah?
  1. Frits schreef:

Liefde.
    Voor meer uitleg http://www.dewaaromsvan
    hetleven.nl

2. Ellen schreef:

Wat ik denk is dat Jezus het verschil is.
    Jezus legt zijn geboden en/of regels niet aan ons op: hij laat ons door zijn woorden en leven zelf ontdekken wat het antwoord is op onze vragen.
    Dát is de kracht van Hem: als je bij alles bedenkt: wat zou Jezus hiervan zeggen, dan kom je al gauw uit bij de levensregels die God ons geeft om een leven te leven zoals Hij het bedoeld heeft.
    Niet: je móet, maar: je kúnt.

Is dit niet een groot verschil met opgelegde regels waarvan ik begrijp dat andere geloven die hebben?

3. Jan Hielema schreef:

Voor mij is er geen verschil tussen God en Allah. Het essentiële verschil in hoe wij geloven is Jesus en zijn sterven en lijden voor mij..
    Helaas is dat in ons dagelijks leven als gelovigen vaak niet zichtbaar.
    Sterker nog, veel moslims leven meer volgens de regels van barmhartigheid dan menig christen.
    Ik weet niet hoe het zit… Maar ik weiger te geloven dat ik gered wordt en mijn broeder Ali niet. God kijkt volgens mij meer naar hoe we geloofd hebben.

Stel je voor dat ik in de hemel kom en dat ik daar Ali tegenkom. Stel je voor dat hij tegen mij zegt; “had je niet gedacht hé dat ik hier zou zijn”.

Wat zou ik me schamen….