Levenswijsheid: ‘Leef minder met je hoofd en meer met je hart’

In de zomer zoek ik steeds vaker de stilte op. Weg van de levendige wereld vol drukte en rumoer, vol stress en plezier, waarin ik mag werken en leven. Die stilte zoek ik op in de natuur, op een camping, of in een boekje met levenswijze woorden. Ik ben geen lezer. In mijmer liever een beetje voor me uit. Mijn hoofd komt tot rust als ik de omgeving in me opneem, naar mensen kijk en even niets hoef.

De reis van je hoofd naar je hart


Jaren geleden kwam ik het boekje op het spoor waar deze uitspraak uit komt: ‘De reis van je hoofd naar je hart’. Een boekje met levenswijsheden van kloosterlingen. Zo’n boekje lees je niet: dat proef je en herkauw je. Mijmerend. Zo wordt vakantie ook een reis van je hoofd naar je hart. Met ons hoofd plannen we, bedenken we, houden we vast, jutten we op, gaan ervoor, stoppen niet, en worden moe. Het lijkt alsof de stilte en rust van vakantie me weer even laat
 voelen waar mijn hart naar uit gaat. Kloosterverhalen trekken me dan, omdat deze mensen wat meer afstand van de alledaagse drukte hebben. Net als ik nu op vakantie, maar straks niet meer… En elk jaar probeer ik iets van die kloosterwijsheden mee terug te nemen, en iets minder met mijn hoofd en wat meer met mijn hart te leven.

Quote


“Ik ben graag in de stilte van de natuur. Daar hoor ik eigenlijk altijd wel wat: zoals het ruisen van de wind en het fluiten van de vogels. Het is praktisch onmogelijk dat ik helemaal niets hoor. Stilte doet me denken aan water. Als dat langer stil staat, kan ik er beter doorheen kijken. Bij de stilte is het net zo: ik krijg inzichten en doorkijkjes die me anders nooit ten deel zouden vallen. Daarom kan ik niet zonder stilte leven.”

Trappist Bruno Gooskens, abt Mariawald
in: Leo Fijen, De reis van je hoofd naar je hart. Leefregels voor het bestaan van alledag.

Tot slot

Ik wens ons allemaal mooie stille momenten toe waarin je hart opleeft. Wat betekent stilte voor jou?

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
6 juli 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief