MENUMENU

Levenswijsheid: ‘Leef minder met je hoofd en meer met je hart’

In de zomer zoek ik steeds vaker de stilte op. Weg van de levendige wereld vol drukte en rumoer, vol stress en plezier, waarin ik mag werken en leven. Die stilte zoek ik op in de natuur, op een camping, of in een boekje met levenswijze woorden. Ik ben geen lezer. In mijmer liever een beetje voor me uit. Mijn hoofd komt tot rust als ik de omgeving in me opneem, naar mensen kijk en even niets hoef.

De reis van je hoofd naar je hart


Jaren geleden kwam ik het boekje op het spoor waar deze uitspraak uit komt: ‘De reis van je hoofd naar je hart’. Een boekje met levenswijsheden van kloosterlingen. Zo’n boekje lees je niet: dat proef je en herkauw je. Mijmerend. Zo wordt vakantie ook een reis van je hoofd naar je hart. Met ons hoofd plannen we, bedenken we, houden we vast, jutten we op, gaan ervoor, stoppen niet, en worden moe. Het lijkt alsof de stilte en rust van vakantie me weer even laat
 voelen waar mijn hart naar uit gaat. Kloosterverhalen trekken me dan, omdat deze mensen wat meer afstand van de alledaagse drukte hebben. Net als ik nu op vakantie, maar straks niet meer… En elk jaar probeer ik iets van die kloosterwijsheden mee terug te nemen, en iets minder met mijn hoofd en wat meer met mijn hart te leven.

Quote


“Ik ben graag in de stilte van de natuur. Daar hoor ik eigenlijk altijd wel wat: zoals het ruisen van de wind en het fluiten van de vogels. Het is praktisch onmogelijk dat ik helemaal niets hoor. Stilte doet me denken aan water. Als dat langer stil staat, kan ik er beter doorheen kijken. Bij de stilte is het net zo: ik krijg inzichten en doorkijkjes die me anders nooit ten deel zouden vallen. Daarom kan ik niet zonder stilte leven.”

Trappist Bruno Gooskens, abt Mariawald
in: Leo Fijen, De reis van je hoofd naar je hart. Leefregels voor het bestaan van alledag.

Tot slot

Ik wens ons allemaal mooie stille momenten toe waarin je hart opleeft. Wat betekent stilte voor jou?

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
6 juli 2018
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars