MENUMENU

Er is méér – Lichtpuntjes door de brievenbus

Mats (6) doet de gordijnen open en vraagt zich af of hij in het donker naar school moet. Waarop zijn broer Abel (3) naar de gang loopt, weer terug komt en meldt: ik deed de blievenbus open en zag helemaal donkel!’

Herkenbaar? Misschien niet direct, maar als ik van die brievenbus de link leg naar onze eigen kijk op de wereld, als kleine mens in een onmetelijk heelal? Ik kijk soms ook door een spleetje naar buiten, door mijn eigen beperkte focus als mens. En dan heb ik een oordeel over wat ik zie. En dat oordeel gaat vaak veel verder dan wat ik eigenlijk heb kunnen zien.

Klein vizier: er is meer

Soms zie ik alleen maar donker om me heen, omdat ik mijn blik alleen richt op wat ikzelf kan zien, door het kleine vizier wat ik heb. Maar als ik verder durf te kijken, door wat anderen vertellen over wat zij gezien hebben, als ik mooie verhalen hoor, dan merk ik dat er zoveel meer is dan wat ik door mijn brievenbus kan zien.

Om je heen kijken

Soms is het andersom, voel ik me prima, in mijn warme, veilige huis. Een warm en fijn gezin. Werk waar ik blij van word, genoeg geld om rond te komen, wat  vrije tijd voor mijn hobby’s. Dan kan ik tevreden achteruit gaan zitten, omdat het zicht vanuit mijn brievenbus prima is. Op dat soort momenten  probeer ik me te realiseren dat ik – naast genieten van mijn zegeningen – ook om mag kijken naar mensen om mij heen, voor wie het zicht vanuit hun brievenbus schemerig is, of zelfs donker als de nacht. En ik kan er voor hen zijn, in gebed, of met een luisterend oor,  een bemoedigende glimlach of door een klein lichtpuntje door de brievenbus te gooien, met een mooie kerstkaart.

Open deuren

Ik wil graag verder kijken dan mijn eigen huis, mijn eigen brievenbus. Mijn deur openzetten voor een beetje licht naar buiten of juist naar binnen. Een warm welkom zijn. Ik hoop dat het vanuit jouw brievenbus vaak licht zal zijn en dat er de komende maand lichtpuntjes op je mat zullen vallen.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
11 december 2017
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars