Liedjes voor onderweg

Als kind zong ik het heel hard met de hele klas om de moed er in te houden tijdens de avondvierdaagse. Ook dit jaar hoorde ik het ‘we zijn er bijna’ weer, nu liep ik als moeder mee. Sommige liedjes zijn tijdloos.

Liederen die helpen de moed er in te houden, waar je ook bent onderweg in je leven, die vind je ook in het bijbelboek Psalmen (120 – 134). Het zijn reisliederen, voor wie op weg zijn naar Jeruzalem.

Onderweg

Jeruzalem is de stad waar de tempel ooit stond en mensen God heel dichtbij konden ervaren. Ze gingen er heen om God te danken met offers en te bidden.
Nog steeds gaan mensen op weg naar heilige plaatsen en meestal reizen ze op een manier die minder snel is dan de auto of het vliegtuig. Het onderweg zijn helpt om na te denken over het leven, over God, over het doel van de reis. Er zijn momenten van angst en momenten van diep vertrouwen.

Vertrouwen

Psalm 121 zou je kunnen lezen als een ervaring van vertrouwen van iemand die onderweg is. Het lijkt bijna of je het zelf kunt ervaren, als je hard meezingt:

Ik kijk omhoog naar de bergen
Daar komt mijn hulp vandaan
Daar is de Heer, hij helpt mij
Hij heeft de hemel en de aarde gemaakt

Bergen

Zelf ben ik nog nooit in Israël geweest, maar gelukkig heb ik wel eens bergen gezien. De Wilde Keizer in Oostenrijk was de eerste die ik zag en daarvoor had ik groot ontzag. In de Bijbel is voor God een berg vaak als een voetenbankje en een plaats van ontmoeting, met bijvoorbeeld Mozes. Het is dus heel voorstelbaar dat onderweg naar Jeruzalem de bergen iets oproepen van een diep vertrouwen in God de Schepper.

Bescherming

Die Schepper is niet alleen groots en afstandelijk, maar ook dichtbij en betrokken, om bescherming te geven aan ieder mens persoonlijk. Ieder mens die is gemaakt door de Schepper kan rekenen op zijn bescherming. De psalm zingt het uit over deze God en dat je waar je ook gaat, je leven lang op zijn bescherming kunt rekenen.
Het is een prachtig lied voor iedereen die onderweg is in het leven, om de moed er in te houden. Juist als je bang bent. Het is een liedje vol van vertrouwen, om als je dat lijkt kwijt geraakt, mee te neuriën met al die zangers en zangeressen onderweg van gisteren tot vandaag.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief