MENUMENU

De liefdesappels van Ruben

Naast een aantal hoofdpersonen, heeft een roman natuurlijk ook ‘bijfiguren’ nodig. Ik merkte dat Ruben zich niet onder de mat liet vegen!

In een roman over de vrouw van Potifar hebben we uiteraard het ‘ménage à trois’: de vrouw van Potifar, haar echtgenoot en Jozef. Maar in hun levens wandelen de nodige mensen rond, allemaal personages die iets duidelijk maken over de hoofdpersonen.
De vriendinnen van de vrouw van Potifar, haar oude voedster, de boekhouder, noem ze maar op. Ook in Jozefs leven zijn er de nodige mensen. Bijbelvaste mensen kennen ze wel. Zijn vader, zijn broers, zijn stiefmoeder, zijn zus.

Plotgedreven

De bijbelschrijver is geen romanschrijver, ook al lezen sommige verhalen ‘lekker’ weg en zijn ze intrigerend en spannend. Het gaat de bijbelse auteur om de boodschap: hij schrijft ‘plotgedreven’ verhalen. De psychologie van de karakters interesseert hem minder. Er klopt ook, met alle respect, geen hout van die leeftijden. Benjamin blijft maar jong en waar Juda opeens bij die put weer vandaan komt terwijl hij toch – met zijn vrouw – al ergens anders woonde…!? Het maakt voor het verhaal van de bijbelschrijver niet uit, maar ik heb er wel mee zitten worstelen om het logisch en kloppend te krijgen.

Motieven

Al gauw begon Ruben zich een beetje aan mij op te dringen. In positieve zin, hoor! Hij was degene die Jozef probeerde te redden toen de andere broers hem wilden vermoorden. Waarom? Natuurlijk zijn er predikers die zeggen dat dit eigenbelang was, hij wilde de voorbeeldige zoon uithangen om alsnog dat eerstgeboorterecht te krijgen. Dat was hem ontnomen omdat hij met de bijvrouw van zijn vader had geslapen. Dat vind ik te kort door de bocht, heb ik besloten. Mensen hebben in bijbelverhalen altijd hoogstaande (of juist laag-bij-de-grondse) motieven voor hun handelen, in het echte leven overkomen dingen mensen meestal gewoon.

Lekker gecompliceerd

Ruben heeft gezien hoe zijn moeder Lea altijd tweede viool moest spelen, ook al kreeg ze zonen. Hij zoekt zelfs liefdesappels voor haar! Ik leerde hem veel beter kennen toen ik me in zijn psychologie verdiepte. En dan moet je je oordeel soms bijstellen. Gelukkig. Ik vind het best een aardige vent en lekker gecompliceerd, dat is voor een schrijver fantastisch!
Een jongen die zijn moeder wil helpen de liefde van zijn vader op te wekken, ik vind het veelzeggend. ‘Gevoelig’ is niet echt een predicaat dat bij die cultuur van trotse kerels hoort, ik weet het, en ik zal Ruben zeker geen gezichtsverlies aandoen. Dat heb ik hem beloofd.

Afbeelding: ‘Liefdesappels’ (Mandragora officinarum)

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
25 maart 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars