Liefde en recht doen – Nieuw in de kerk

Internetdominee Janneke Nijboer kwam via Twitter in contact met Tynke. Tynke is nog niet zo lang geleden gedoopt en zoekt een gemeente waar ze zich thuis voelt. Ondertussen heeft ze heel veel vragen.

Van: Tynke
Aan: Janneke
Onderwerp: liefde, recht, waarheid en meer

Goedemorgen Janneke,

Eindelijk heb ik de tijd om je te antwoorden op wat je geschreven hebt. Het is als voedsel voor mijn geloof. Voor het eerst heb ik I Korinthe 13 gelezen op de manier die jij noemde. De liefde las ik nu niet meer als iets dat alleen over het gevoel gaat, maar als naastenliefde. Nu begrijp ik Paulus ook beter.
Tegelijkertijd blijft die liefde een geheim.

Wat ik bevrijdend vond, was dat ik ook iemand kan liefhebben als ik hem recht doe. Als ik recht en waarheid nastreef. Er is een periode in mijn leven geweest waarin ik niet anders kon dan zoeken naar recht en waarheid. Ingewikkeld daarin is dat je veel mensen helpt met de waarheid, maar dat er ook mensen zijn van wie dan een schadelijke daad of kant bekend wordt. Ik vond het een lastige tijd, waarbij ik me afvroeg, of ik het juiste deed. Jouw verwijzing naar recht zoeken doet mij zeer goed.

Mijn geloof in God en het werk van de Heilige Geest doen het echte werk. Ik heb God gevraagd om een nieuw huis, een nieuwe gemeenschap waar ik thuis kan komen. Mijn ontmoeting met jou speelt daar een enorme rol in. Mijn ervaringen van onrecht en mijn zoektocht naar recht hebben mij voorzichtig gemaakt.

O ja, wat ik nog niet goed begrijp hoe zit het eigenlijk met rechtvaardiging? Heeft dat dan ook te maken met liefde?

Warme groet, Tyn

Van: Janneke
Aan: Tynke
Onderwerp: Liefde en recht doen

Dag Tyn,

Dank je wel voor jouw reactie. Ik ben blij dat je iets met mijn uitleg kan. Wij zullen voorzichtig verder gaan met de vragen die je hebt en jouw zoektocht naar een thuis.

Aan het eind stel je een vraag over rechtvaardiging. Dat is iets heel anders dan recht doen. Daar kom ik later nog wel eens op terug. Waar ik nog even op verder zou willen gaan, is dat liefde voor God te zien is  in het doen van Gods Geboden. Je kunt het ook noemen: het doen van gerechtigheid.

Je vertelt dat je een moeilijke periode bent doorgegaan omdat je te maken hebt gehad met onrecht. Je hebt toen ervoor gekozen het er niet bij te laten zitten.
Iedereen die ervoor kiest onrecht aan de kaak te stellen, merkt dat het steeds lastig kiezen is.
Toedekken lijkt soms aantrekkelijker.

Toch denk ik dat juist in het licht van de liefde onrecht niet bedekt kan worden. In het licht van liefde en recht worden wij opgeroepen er tegen in te gaan. Je doet daarmee recht aan jezelf en aan anderen die mogelijk ook door dit onrecht geraakt kunnen worden.

Jezus is opgevoed met het Oude Testament. Je kunt zeggen dat het doen van gerechtigheid hetzelfde is als het doen van een daad uit liefde. Iemand die in het Oude Testament gerechtigheid doet, wordt geprezen als een Rechtvaardige.

Ik hoop dat dit wat opheldert… en anders praten wij gewoon weer eens verder.
We horen van elkaar!

Hartelijke groet,
Janneke

Eerdere blogs in de rubriek Nieuw in de kerk:

Nieuw in de kerk , 12 mei 2017

Over liefhebben – Nieuw in de kerk, 26 mei 2017

Meer weten over internetdominee Janneke Nijboer:

Janneke komt op voor mensen

2 reacties op “Liefde en recht doen – Nieuw in de kerk
  1. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

Na het lezen van wat Tyn geschreven heeft. Moest ik denken aan het Bijbels leesrooster gedeelte wat wij vanavond lazen. Uit Romeinen 11: 30 t/m 36. Tegen over het een staat het ander. Als je weet wat onrechtvaardig voor je betekent weet je maar al te goed wat rechtvaardig inhoud. Altijd staat het een tegenover het ander.

2. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

Dit gedicht staat in het boekje VRIENDSCHAP IS GELUK HEBBEN schrijver, Hans Bouwma en schilderes, Evelyne Dessens
    Een prachtig verwoord en geschilderd boekje .Hoe opener en oprechter je bent, hoe eerder dat een medemens je zal herkennen. In je leven kan dat op velerlei manieren. Sport, spel, kunst, muziek, literatuur fotograferen, reizen, verplegen, koken, breien er zijn zoveel samenbindende waarin je samen kunt werken ,elkaar ontmoeten die niet gelijk tot vriendschap leiden. Maar omdat jij je laat kennen, is de kans op vriendschap zich met elkaar verbonden voelen groot. Samen delen van het brood en laven aan de bron.

Geluk

je noemt het