Liefde is…

Je kent ze vast wel, die afbeeldingen van een jongetje en een meisje met een spreuk beginnend met: liefde is… Ze waren een beetje cheesy, maar bleven wel hangen. Toen ik voor het eerst een van de bekendste teksten in de Bijbel over de liefde opzocht in de Bijbel in Gewone Taal, vond ik het wel grappig om te zien, dat deze ook spreekt over: liefde is…

“Liefde is geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander. Liefde is een ander niet beledigen, niet alleen aan jezelf denken, geen ruzie maken en geen wraak willen nemen. Liefde is blij worden van het goede en een hekel hebben aan het kwaad. Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.”
1 Kortinthe 13:4-7

 

Ergernissen genoeg

Toch zijn de adviezen uit de brief van Paulus aan de gemeente in Korinthe niet cheesy. Ze zijn eigenlijk heel logisch en duidelijk. Ik moest erbij denken aan de periode die er nu aan komt en voor sommigen al begonnen is: de zomervakantie. Een tijd waarin mensen vrij zijn, vakantie hebben, het vaak lekker weer is. Maar ook een tijd waarin we ons flink kunnen ergeren aan elkaar. In het verkeer, als we op zwarte zaterdag in de file aansluiten op de route de soleil, aan de kassa in je eigen supermarkt, als het hartstikke druk is, vanwege alle vakantiegasten uit het buitenland. Op de fietspaden, waar je moet uitkijken voor langs racende wielrenners, plotseling overstekende kinderen en slome wandelaars. Als de camping tegenvalt of wanneer de eigenaar hardnekkig doet alsof hij geen Engels verstaat. Als het weer tegenvalt, of je vakantielokatie. Als je buren BBQ’en en zodoende jouw was naar kampvuur ruikt. Ergernissen genoeg.

Mens erger je niet!

Makkelijk misschien om dan te zeggen: mens erger je niet! Maar het helpt mij wel om af en toe de tekst over de liefde door te lezen. Want dat gaat niet alleen om liefde tussen partners, een mooie tekst voor op een bruiloftsfeest. Het gaat ook over liefde voor elkaar, verdraagzaamheid, respect.  Dus als je deze zomer de ergernis voelt opkomen, lees de tekst nog even door. En ik hoop dat je dan weer stil kunt staan bij en blij worden van het goede.

Bekijk ook de video: Hoe voorkom je dat je elkaar de tent uitvecht 

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
16 juli 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief