Liefde is het antwoord

Op top2000kerkdienst.nl stellen we bezoekers de vraag welke drie nummers uit de Top2000 hun favorieten zijn. Vanaf het begin staat ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij met stip op 1. Een nummer dat door de angst voor aanslagen hartstikke actueel is.

Na de aanslagen in Parijs komt de terreurdreiging voor ons een stuk dichterbij. Tegelijk is die dreiging in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en op andere plekken al veel langer realiteit.

Schuilen bij elkaar

Midden in de angst en bezorgdheid, klinkt ‘Mag ik dan bij jou?’ als een lied met kracht. Het nummer vertelt dat we er niet alleen voor staan. Dat we op moeilijke en zware momenten bij iemand terecht kunnen. Dat we in ieder geval elkaar nog hebben. De ander bij wie we troost vinden, acceptatie, veiligheid en liefde. De ander die voor ons klaar staat.

Dat gevoel van geborgenheid, van samen zijn, is in alle omstandigheden cruciaal. De zekerheid dat je er niet alleen voor staat, maar we elkaar overeind houden. Dat maakt het nummer niet alleen voor nu actueel, maar voor elke dag: samen kom je verder. Wanneer de ander je nodig heeft, bij jou wil schuilen: sta je dan klaar?

Schuilen bij God

In kerken wordt dit nummer ook wel eens gezongen, waarbij het ‘jou’ vervangen wordt door ‘U’: mag ik dan bij U? Schuilen bij God kan altijd. In tijden van vreugde en in tijden van verdriet. Hij wil je tranen drogen en je stevig vasthouden. Hij is een Vader die Zijn kinderen liefdevol omarmt.

Het nummer gaat voor mij over geborgenheid en liefde. Je mag je geborgen weten bij de ander en bij God. Oftewel: vol liefde om elkaar heen staan. Die liefde is ook het antwoord in tijden van dreiging of onzekerheid. Op social media kwam de uitspraak van Martin Luther King al vaak langs: alleen liefde kan haat verdrijven.

Absoluut.

Of, om het met de woorden uit de Bijbel te zeggen:

‘Overwin het kwade door het goede’.

Voor wie sta jij altijd klaar?