Pommes d’Amour – zondige liefdesappels?

In september begint de appeloogst weer. Denk je bij een appel aan een frisse, gezonde snack of is de appel de vrucht die het kwaad in de wereld bracht? Hoe onschuldig is deze sappige vrucht? Vanessa neemt ons mee in de geschiedenis van de appel en geeft een heerlijk recept. Een beetje zondig, maar zó lekker...

Eva en de appel

Denk je bij het eten van een appeltje meteen aan de appel van Eva en de verjaging uit het Paradijs? Nou, dat hoeft niet, want waarschijnlijk heeft Eva helemaal geen appel gegeten! De verwarring is gekomen met de Latijnse vertaling van de Bijbel. In het Latijn heet deze vrucht malus en dat is meteen ook hetzelfde woord voor het kwaad. Toch is de appel geen onschuldige vrucht, denk bijvoorbeeld aan het sprookje van Sneeuwwitje.

Een appel voor de schoonste

Ook begon de Trojaanse oorlog volgens Homerus, door een appel. Tijdens een godenmaal wierpen de schikgodinnen een gouden appel,met daarop de tekst ‘voor de schoonste’, naar binnen. Drie Griekse godinnen kregen onmiddellijk ruzie over wie de schoonste was. Na een pittige wedstrijd won Aphrodite, de godin van de Liefde.

Liefdesappels

Een culinaire verwijzing naar de appel van Aphrodite zijn de Pommes d’amour, oftewel ‘Liefdesappels’. Het zijn appels op een stokje die voorzien zijn van een uitdagend rood karamellaagje. Ze worden in het najaar veel in Frankrijk verkocht op kermissen, maar zijn ook in Italië en Amerika populair. Niet voor alle dag, best een beetje zondig, maar ook heel lekker. Ook een leuke traktatie trouwens.

Tijd om eens te proberen zelf Pommes d’amour te maken.

Wat heb je nodig:

(voor 4 Pommes d’amour)

 • 4 lekkere (rode) appeltjes
 • 200 gr. suiker
 • +/- 75 ml. water
 • ½ citroen
 • Rode kleurstof (5-7 druppels of een mespuntje rode kleurpasta)
 • 4 stevige houten stokjes

Aan de slag

Was de appels, verwijder de steeltjes en steek de houten stokjes diep in de appels.

Smelt de suiker in een RVS-pannetje met het water en breng aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren! Laat het ongeveer 7 à 8 minuten pruttelen. Voeg de kleurstof toe, 1 el. citroensap en zet het vuur uit. Blijf nu roeren, zet de pan van het vuur en wacht tot het een beetje opstijft. Nu ga je de rode karamel een tweede maal verhitten, zo blijft hij straks mooi glimmen!

Zodra de suiker weer borrelt, laat je een beetje vanaf een houten spatel druppelen op een (koud) bordje of schoteltje. Als het meteen hard wordt, is de karamel goed. Zet het vuur dan weer uit, wacht even totdat de meeste belletjes weg zijn, roer nog even door en draai de appels één voor één door de siroop. Hiervoor houd je het pannetje schuin met één hand en met de andere hand draai je de appel. Blijf nog even doordraaien totdat de karamel is gestold. Laat de Pommes d’amour uitharden op een rooster.

 

4 comments on “Pommes d’Amour – zondige liefdesappels?
 1. Avatar mar schreef:

  ziet er verleidelijk uit maar de rode kleurstoffen zijn niet onomstreden, E120 karmijn wordt gefabriceerd uit insecten en en kan in strijd zijn met levenswijze veganisten, vegetariërs, Joden en Moslims. Kan allergische reacties veroorzaken. Allurarood E 129 wordt afgeraden bij mensen met astma en kan te maken hebben met hyperactiviteit bij kinderen. Voorzichtig met deze kleurstoffen dus.

  • Avatar Vanessa schreef:

   Je kunt ook wat ingekookt bietensap toevoegen ipv water en kleurstof .

   • Avatar mar schreef:

    dat klinkt goed en kokosbloesemsuiker is ook beter als gewone

    • Avatar Vanessa schreef:

     Dat klopt, maar is voor dit gerecht waarschijnlijk ongeschikt. De smaak is wat anders, mogelijk verbranden ongeraffineerde bestanddelen en de kleur zal bruinig zijn.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 september 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief