Lieve hemel!

Hemelvaart, zo'n ankerpunt in een kerkelijk jaar. Een lentedag met dauwtrappen, te voet en op de fiets. Van rust of samen bezig zijn. Wie heeft al een wandeling gemaakt?

Donderdag 14 mei, Hemelvaart. Traditiegetrouw gaan mensen uit onze geloofsgemeenschap dauwtrappend de regio door. Wandelend of fietsend.’De Gelderse Liemers leent zich uitstekend voor ontspannen en genieten: natuurgebieden, kleine dorpjes en natuurlijk de Rijn(oevers) en het glooiend landschap van de vlakbij gelegen Oosterburen.

Samen bewegen

De dag waarop Jezus Christus naar huis terugkeerde, vind ik een prachtige dag om met geloofs- en andere genoten op te trekken. Waar we op Goede Vrijdag – ook één van onze vaste ‘samen wandelen dagen’ –  grotendeels in stilte onze route afleggen en ons afvragen waarom die geliefde zoon van God nu zo aan zijn eind moest komen – lopen we ons op Hemelvaartsdag te verwonderen over het grote ‘naar huis gaan’ van diezelfde Man Gods. Als je er wat langer bij stil staat is het geloof een aaneenschakeling van bewonder, verwonder, twijfel en hoop momenten. Het lijkt voor sommige mensen misschien wat vreemd, maar daar kan ik enorm van genieten. We blijven als gemeenschap voortdurend in beweging. 20150514 Hemelvaart_blog

Samen bewogen

Heerlijk hoe de lente ons van nieuw leven voorziet: jong groen, al die kleine lammetjes en veulentjes, lekkere geuren die tijdens het wandelen langzaam je neus binnen zweven. Het gekwetter van de vogels en het gekwaak van de kikkers bepaalt deels de pas. Lieve hemel, wat mooi!
Op Hemelvaartsdag doen we al wandelend, babbelend en bezinnend alle kerken langs de route aan. Voor een moment van stilte, voor een viering en lunch, voor een kaarsje, voor een pelgrimslied. De momenten in stilte zijn mij het dierbaarst. Ze raken mij het meest. Juist na de fysieke inspanning én het gezellig geklets landt de stilte als een zachte deken om je schouders. Juist in de omgeving van een schaars verlichte kerk voelt het alsof je met de hele groep opgenomen wordt in … Ja, in wat eigenlijk? Een liefdevolle omarming die ontroert. Door iets groters dan groots dat iedereen verwelkomt. Dat raakt mij iedere keer weer.

Samen buigen

Iemand vroeg me tijdens de wandeling vorig jaar: ‘Waar buig jij voor?’ Een prachtige vraag als je er even bij stilstaat. Buigen voor de Bron van het leven heeft niets met onderdanigheid of slaafsheid te maken, maar is een beweging van respect. Een stille vraag om opgericht te worden. Althans zo beleef ik dat. Ik denk dat iedere gelovige een eigen beeld heeft bij woorden als God, gemeenschap, geloof, de eigen weg gaan. En dat is goed, dat kan, die ruimte is er. Het is de kunst die ruimte zoveel mogelijk te laten invullen in plaats van zelf vol te stampen met eigen plaatjes en prentjes.

Mooie Hemelvaartsdag allemaal!