Lijstje

Of je het nu wilt of niet, de tijd van lijstjes is weer aangebroken. Het jaar loopt ten einde en dan worden de meest indrukwekkende nieuwsfragmenten, de meest hilarische televisiemomenten en de mooiste liedjes bij elkaar gebracht in vele jaaroverzichten.

Lijstjes. Ik hou daar van. Ik ben een man van lijstjes en overzichten. Niet alleen omdat het mijn vak is, overzicht brengen in de chaos aan informatie, ik heb er altijd al van gehouden. Lijstjes, structuren en de duidingen daarvan. Niet voor niets ben ik ooit geschiedenis gaan studeren. Ik heb ze altijd bijgehouden. Van grote nieuwsmomenten tot het kleine, grote, eigen moment.

Begin dit jaar zette mijn vrouw een pot op tafel. Ze zei: ‘ Hier stoppen we alle momenten van het jaar in.’ Op dat moment wisten we dat het een heftig jaar zou worden, al wisten we niet hoe heftig. Het heelde en relativeerde. Mooie en nare momenten hebben we in die pot gedouwd. Van een weekend in Parijs tot de geboorte van een zoon. Van het afscheid van een geliefde tot het vinden van een baan. Ergens rond 31 december zullen we de pot openmaken en alle momenten delen en een plaats geven. Sommige zullen we wellicht herbeleven. Maar wel in het perspectief van het nu. De tijd is immers verstreken, wonden zijn aan het helen. Het nieuwe leven groeit en van de pijn van het afscheid denk je te weten hoe je het moet weerstaan.

In de bijbel staat een lijst ook vaak gelijk aan ‘boek’. Een boek vertelt een verhaal. Het vertelt hoe de dingen zijn gegaan, dat de dingen zullen gaan. Verheug je erover dat je naam staat geschreven in het Boek van het Leven, het Boek van God. De dingen zullen gebeuren, de dingen zijn gedaan. We hebben een plek op de lijst van God.

One comment on “Lijstje
  1. Avatar m. schreef:

    dit klinkt mooi en een goed idee

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
26 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief